We plaatsen cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Er zijn ook cookies naar keuze om:
Je gebruikservaring of feedback op onze site te kunnen geven
Op basis van je gedrag je relevantere informatie op onze website, app én via e-mails te kunnen geven
YouTube-video’s te kunnen bekijken
Relevante aanbiedingen van de Consumentenbond op andere sites te krijgen
Door op ‘Accepteer alle cookies’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.
Jouw gegevens zijn veilig bij ons
Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Vraag: Amerikaans onderzoek zou hebben uitgewezen dat tomaten in blik niet gezond zijn. Wat is hiervan waar?
Antwoord: In de coating (binnenzijde) van (groente)blikken zit de stof bisphenol A (BPA). Dit is een ongezond op een hormoon lijkend stofje, dat zich kan verplaatsen naar de inhoud van het blik. Omdat vooral zuigelingen gevoelig zijn voor hormoonverstoring heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) het gebruik van BPA in flesjes voor babyvoeding verboden. Verder stelt deze instantie dat onze BPA-blootstelling nog zo laag is dat er geen gezondheidsrisico is. In de jongste studie van de EFSA naar deze kwestie komt ingeblikt voedsel wel uit de bus als belangrijke leverancier van BPA. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan liever eten uit een pot, diepvries of verse producten.
Louis van Nieuwland, adviseur Voeding, Consumentenbond Gezondgids 3, juni 2015