! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zurige geur van andijvie

Vraag: Mijn vrouw koopt regelmatig vers verpakte gesneden andijvie bij Albert Heijn. Omdat ze bewust bezig is met de versheid, pakt ze altijd de zakken met de meest recente datum. Maar soms komt er een zurige geur uit de zak. Wat veroorzaakt die geur, en kan het kwaad?


andijvieAntwoord: Andijvie is van zichzelf al een klein beetje zuur. Na het snijden zijn celsappen, met daarin onder meer suikers, gemakkelijk toegankelijk voor de (volop) aanwezige bacteriën. Deze zullen zich dan te goed doen aan de suikers en daaruit onder meer melkzuur produceren. Daardoor kan het wat zurig ruiken. Dat is volstrekt ongevaarlijk, net als de bacteriën en het melkzuur in yoghurt. De kans dat er schadelijke bacteriën in andijvie voorkomen is heel klein, zeker als de groente volgens de voorschriften wordt bewaard.

Rijkelt Beumer, microbioloog Wageningen Universiteit
Gezondgids 1, februari 2016

Terug naar het overzicht

 

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200