! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wondermiddel DHEA

Vraag: Ik las op internet dat voedingssupplementen met DHEA helpen tegen veroudering. Is dat waar?

Gepubliceerd op:31 maart 2020


Antwoord: DHEA (dehydro-epiandrosteron) is een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd. De spiegel van dit hormoon daalt met de leeftijd. Er wordt gedacht dat je het verouderingsproces kunt vertragen als je DHEA als supplement inneemt. Onderzoek wijst uit dat dit niet waar is.

Mogelijk blijkt in de toekomst wel dat DHEA voordelen kan hebben bij bepaalde aandoeningen. Denk dan aan een niet goed werkende bijnier of lupus erythematodes, een auto-immuunaandoening. Maar hier is verder onderzoek voor nodig.

Kortom: er is geen bewijs dat supplementen met DHEA veroudering tegengaan. Bovendien kan het bijwerkingen veroorzaken zoals ongewenste haargroei bij vrouwen, acne en hartkloppingen. De beste manier om veroudering tegen te gaan is er een gezonde levensstijl op nahouden.

Linda Mulder-Wildemors, apotheker/onderzoeker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Gezondgids 2, 2020

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200