Duurzaam consumeren

Duurzaam consumeren, hoe doe je dat?

Duurzaam consumeren Duurzaamheid betekent op zo’n manier leven en consumeren dat dat voor komende generaties ook nog mogelijk is. Met zo min mogelijk schade voor mens en natuur. In het dagelijks leven maak je voortdurend duurzame en minder duurzame keuzes. Duurzame keuzes zijn vaak ook financieel voordeliger. Bekijk hier hoe je ze maakt, in huis en bij het inkopen doen.


 • Supermarkt-app Question Mark 

  video
 • Energiegebruik in huis

  video
 1. Energie besparen in huis

  Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3.600 kWh aan energie. Dat kost zo'n € 790 en is goed voor net zoveel CO2-uitstoot als 14.000 km autorijden. Verlaag je energiegebruik met onze bespaartips voor de wasmachine, droger, koelkast, vaatwasser, boiler en meer.

  Alle energiebespaartips voor in huis
 2. Duurzaam wonen

  Duurzaam wonen is makkelijker dan je denkt. Met kleine investeringen is veel energie te besparen én comfort te winnen. Bijvoorbeeld door slim te verwarmen, dubbel glas te nemen en zonnepanelen en -boiler te gebruiken.

  Meer tips voor duurzaam wonen
 3. Separatorvlees: waat is het

  Separatorvlees is vlees dat achterblijft op de botten na het slachten en lossnijden van het vlees. Om die laatste stukjes vlees te scheiden (separatie) van het bot is er een machine ontworpen die onder druk deze restjes er toch nog afkrijgt. Hoe zit het met dat vlees?

  Lees alles over separatorvlees
 4. Vlees of vleesvervanger

  Vlees is lekker, maar heeft schaduwzijden: bio-industrie, broeikasgassen en het is ook niet altijd even gezond. Vleesvervangers zijn een prima alternatief. Maar ook als je je stukje vlees of vis niet wilt laten staan, kun je meer of minder milieu- en diervriendelijke keuzes maken.

  Vleesvervangers en 'diervriendelijk' vlees
 5. Milieubewust boodschappen doen

  Biologisch is niet perse duurzamer dan niet-biologisch en een wei vol koeien is minder groen dan het lijkt. Alle misverstanden over milieuvriendelijk boodschappen doen en veel tips over hoe je wél duurzaam inkoopt.

  Tips voor duurzaam boodschappen doen
 6. Groente en fruit niet altijd 'groen'

  Veel groente en fruit komt per vliegtuig naar Nederland. Dat zorgt voor een aanzienlijke milieubelasting. Groente uit eigen land kan een duurzaam alternatief zijn, maar niet als het uit een energieslurpende kas komt.

  Welke groenten en fruit zijn groen?

Achtergrondinformatie over duurzaam consumeren

Meest recente vragen over duurzaam consumeren

Meer vragen en antwoorden