icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test 35 soorten duurzamere filterkoffie

Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Er is dan ruime aandacht voor het milieu en de arbeidsomstandigheden. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:16 januari 2023

Gebruikstips_koffiezetapparaatontkalken

Dit artikel is gebaseerd op de smaaktest filterkoffie uit de Consumentengids van februari 2023.

Duurzamere koffie

Wat voor koffie je ook drinkt, de productie hiervan heeft invloed op koffieboeren en hun leefomgeving. Op de verpakking van koffie zie je daarom ook allerlei keurmerken. Bij de keurmerken Rainforest Alliance en Fairtrade zijn er ambitieuze eisen gesteld aan zaken als een eerlijk loon, een veilige werkomgeving en het tegengaan van ontbossing en het verlies aan biodiversiteit. Alle koffie in deze test heeft minimaal 1 van deze 2 zogenoemde topkeurmerken en daarmee een duurzamere filterkoffie.

Filterkoffie gezond

Het drinken van filterkoffie heeft gunstige effecten voor je gezondheid. Zo zorgt het voor een lager risico op hartziekten, een beroerte en diabetes type 2. Dit geldt behalve voor ‘gewone’ filterkoffie ook voor koffiepads en oploskoffie. Ongefilterde koffie bevat het cholesterolverhogende stofje cafestol, wat juist een risicofactor is voor bepaalde hartziekten. In een filter blijft dit stofje achter.

Tips voor thuis

Een goed pak koffie is nog geen garantie voor een lekker bakkie. Je hebt de smaak ook deels in eigen hand:

 1. Spoel bijvoorbeeld het papieren filter voor gebruik om met heet water voor een optimale extractie. Je voorkomt zo ook een papiersmaak.
 2. Voor een nog betere smaakervaring gebruik je gefilterd kraanwater. Hierdoor gaat je machine ook langer mee.
 3. Maak regelmatig je koffiekan schoon. Er gaat veel aanslag in zitten, waardoor je vers gezette koffie oud gaat smaken.
 4. Schenk je zelf je koffie op, zorg dan dat het water niet te heet is: tussen de 90 en 95 graden.

Lees meer in de Consumentengids

Wij testten 35 soorten snelfilterkoffie van mild tot intens voor de Consumentengids van februari 2023.

Hoe wij duurzamere filterkoffie testen

 • We hebben mild/goud, aroma/rood en dark roast/intens snelfiltermaling getest. Omdat het aanbod enorm is hebben we ons tot deze varianten beperkt. Varianten als decafé en mokka hebben we niet getest.
 • Alle filterkoffie uit deze test heeft minimaal het topkeurmerk Rainforest Alliance of Fairtrade. 
 • Zes experts die zich op professioneel vlak bezighouden met de smaak van koffie beoordeelden alle 35 varianten blind op smaak.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.