icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen te veel zout. Daar krijg je niet alleen dorst van, het is ook ongezond.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:22 april 2024

zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

Resultaten per merk

We bekeken het complete aanbod maaltijdmixen van de 9 grootste aanbieders. In totaal zijn 126 van de 173 onderzochte pakjes en zakjes ongezond zout. De pakjes en zakjes van Knorr (Unilever) en Maggi (Nestlé) zijn met zo’n 3 gram per portie het zoutst. De Kruidenmix Bami goreng van Conimex is met 5 gram per portie de allerzoutste mix uit het onderzoek. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 2 gram zout per hoofdmaaltijd.

Merk Aantal mixen Zout per portie * Mixen met ongezond veel zout
Knorr 58 3,0 g  90%
Maggi 16 2,9 g 95%
Silvo 9 2,7 g 65%
Verstegen 25 2,4 g 70% 
Conimex 11 2,4 g 55%
Santa Maria 8 2,3 g 65%
Lidl 9 2,2 g 55%
Jumbo 16 1,9 g 50%
Honig 21 1,8 g 50%

*Zoutwaardes zijn op basis van het product na bereiding

Volgens het Voedingscentrum mag in een hoofdmaaltijd maximaal 2 gram zout zitten.

Wat zijn maaltijdmixen

Een maaltijdmix bestaat uit een of meer zakjes kruidenmix, sausmix en/of dressing. Soms aangevuld met bijvoorbeeld een zakje rijst of lasagnebladen. Alles is afgestemd op één maaltijd voor meerdere personen. Achterop de verpakking staat ook altijd een recept en een lijst met ingrediënten die je zelf moet toevoegen. De inhoud van deze zakjes en pakjes is niet spectaculair. Het is veelal zetmeel, zout en groentepoeder, met een beetje kruiden en specerijen.

Waarom ongezond

Van al dat zout krijg je meer dan alleen dorst. Zout houdt vocht vast en werkt daarom bloeddrukverhogend. Dat geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. Je nieren moeten extra hard werken om het zout weer kwijt te raken en kunnen zo beschadigen. Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. De Gezondheidsraad rekent dagelijks 6 gram zout als maximum. Gemiddeld krijgen we in Nederland per persoon elke dag 8 gram zout binnen.

Makkelijke oplossing

Van ons consumentenpanel (4857 deelnemers) vindt 84% dat een gerecht gemaakt met een maaltijdmix niet meer dan 2 gram zout per portie mag bevatten.

Verreweg de meeste panelleden zien een maaltijdmix zonder zout, of eventueel met een los zakje zout erbij, als de ideale oplossing voor het zoutprobleem. Wij telden maar 6 maaltijdmixen die hieraan voldoen en weinig tot geen zout bevatten:

 • Santa Maria Seasoning mix for taco no salt or sugar added.
 • Santa Maria Seasoning mix for fajita no salt or sugar added.
 • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor chili con carne.
 • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor nasi speciaal.
 • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor macaroni en spaghetti.
 • Honig Natuurlijk vol smaak basis voor bami speciaal.

Hoe wij testen

We bekeken van de 9 grootste aanbieders het complete aanbod maaltijdmixen. In totaal 173 stuks. We gingen daarbij uit van het zoutgehalte per portie na bereiding. Dus zowel het zout uit de mix als het zout uit de nog toe te voegen ingrediënten. Als dit niet van het etiket was af te lezen, berekenden we dat zelf. Ook vroegen we aan een panel van 4857 consumenten hoe zij over het zout in dit soort pakjes en zakjes denken.

Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.