icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test vega-kipstukjes: veel smaakverschil

Met de juiste vega-kipstukjes maak je een lekkere en gezonde maaltijd zonder kip. Maar het is nog niet zo makkelijk om kip na te maken. Welke merken komen in de buurt? En hoe gezond zijn ze?
 
Kajo_Mo_200x200

Kajo Mo   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:26 september 2023

Vega kip

Dit artikel is gebaseerd op het artikel ‘Test vega-kipstukjes’ uit de Consumentengids van oktober 2023.

Verschillende soorten

Vega-kipstukjes zijn er grofweg in 3 groepen:

 • Min of meer langgerekte stukjes met een vrij grove structuur. Dat is de grootste groep.
 • Stukjes met een gladdere structuur, die minder vezelig ogen en meer glimmen. Dat zijn die van Like Meat, De Vegetarische Slager en de Vegan reepjes van Jumbo.
 • Blokjes. Die zijn van Quorn en Garden Gourmet.

Bereiden als kip

Alle vega-stukjes bak je zoals kip met wat olie in de koekenpan. Alleen de baktijd verschilt soms. Daardoor zijn ze net zo veelzijdig als kip. Je kunt ze geheel naar eigen smaak kruiden en gebruiken in bijvoorbeeld je roerbakgerecht, salade, tortillawrap of soep.

Duurzamere keuze

De productie van vleesvervangers zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen, dan de productie van vlees. Ook kost het minder land en water. Wel bevatten de meeste vega-kipstukjes een beetje eiwit uit kippenei. Dat is nodig voor de structuur. Daardoor zijn maar enkele vega-kipstukjes geschikt voor veganisten.

Vleesvervangers, en dus ook vega-kipstukjes, worden vaak gemaakt van soja. Voor de sojateelt worden in Zuid-Amerika grote delen van de Amazone ontbost. Maar dat gebeurt vooral voor soja in diervoer en niet voor soja in vleesvervangers. Het soja in vega-kipstukjes komt vooral uit Noord-Amerika en China. En soms uit Europa.

Lees meer in de Consumentengids

Wij onderzochten 16 vegetarische of veganistische kipstukjes op smaak, gezondheid en etiketinformatie. We letten ook op duurzaamheid. Ben je benieuwd naar de smaak? En welke stukjes het meeste op kip lijken? Lees dan het artikel in de Consumentengids.

Hoe wij vega-kipstukjes testen

 • Een smaakpanel van 63 liefhebbers proefde blind 16 merken vegetarische en veganistische kipstukjes.
 • We kijken naar de hoeveelheid en het soort vet. Ook onderzoeken we het zoutgehalte. Zo bepalen we hoe gezond kipstukjes zijn. 
 • Een volledig en juist etiket telt mee voor het Testoordeel.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.