icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test satésaus

Test
|
De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? En lijken ze nog een beetje op een traditionele satésaus? Wij bekeken 17 varianten. 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 19 juni 2020

Satesaus1_1200x800

Test gezondheid satésaus

Laatste update: 19 juni 2020

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

  1. 1
    Suiker derde ingrediënt

    Na water en pinda’s is bij alle sauzen het eerst genoemde ingrediënt suiker. Dan voel je de bui al hangen…Van de 17 geteste sauzen krijgen er 10 een onvoldoende voor het suikergehalte. Sommigen bestaan zelfs voor meer dan een kwart uit suiker. 

  2. 2
    Gezonde vetten uit de pinda’s

    Een aantal satésauzen bevatten veel zout. Jammer, want we krijgen over het algemeen al te veel zout binnen. Te veel zout eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. 4 van de geteste sauzen scoort een onvoldoende op zoutgehalte. 

  3. 3
    Weinig traditioneel

    Sommige verpakkingen doen zich graag erg authentiek voor. Maar met de traditionele Indonesische keuken heeft het meestal weinig meer te maken. De sauzen zijn aangepast op de Nederlandse smaak en de wens naar gemak. Wil je toch meer authentieke smaken proeven? Dan is zelf maken een goede optie. Wij geven een basisrecept en tips om het zo gezond mogelijk te maken. 

Conclusie

De meeste satésauzen bevatten veel suiker en flink wat zout. Ook zijn ze rijk aan vet. Maar het gaat wel om de gezonde vetten. Die zijn voornamelijk afkomstig van de pinda's zelf. Door het hoge suiker-en vetgehalte is het een calorierijke saus waar je makkelijk te veel van eet. Wil je een minder zoete of zoute saus? Maak het dan eens zelf. Het is vrij eenvoudig en je kan het helemaal aanpassen aan je iegen wensen. 

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Populaire artikelen

  • Sneetjes meergranenbrood

    Test meergranenbrood

    Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
  • Combi vegan omeletmix

    Geproefd: Vegan ei-vervangers

    Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
  • Vetgehalte in gehakt

    Mager gehakt toch niet zo mager

    Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
  • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks

    Geproefd: Vegetarische Vissticks

    Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.