Test satésaus
Test|De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? En lijken ze nog een beetje op een traditionele satésaus? Wij bekeken 17 varianten.

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:19 juni 2020

Test gezondheid satésaus
Wij zijn er bijna..
Toon meer
producten
3 highlights uit de test
- 1Suiker derde ingrediënt
Na water en pinda’s is bij alle sauzen het eerst genoemde ingrediënt suiker. Dan voel je de bui al hangen…Van de 17 geteste sauzen krijgen er 10 een onvoldoende voor het suikergehalte. Sommigen bestaan zelfs voor meer dan een kwart uit suiker.
- 2Gezonde vetten uit de pinda’s
Een aantal satésauzen bevatten veel zout. Jammer, want we krijgen over het algemeen al te veel zout binnen. Te veel zout eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. 4 van de geteste sauzen scoort een onvoldoende op zoutgehalte.
- 3Weinig traditioneel
Sommige verpakkingen doen zich graag erg authentiek voor. Maar met de traditionele Indonesische keuken heeft het meestal weinig meer te maken. De sauzen zijn aangepast op de Nederlandse smaak en de wens naar gemak. Wil je toch meer authentieke smaken proeven? Dan is zelf maken een goede optie. Wij geven een basisrecept en tips om het zo gezond mogelijk te maken.
Beluister ook de podcast over de test satésaus
Conclusie
De meeste satésauzen bevatten veel suiker en flink wat zout. Ook zijn ze rijk aan vet. Maar het gaat wel om de gezonde vetten. Die zijn voornamelijk afkomstig van de pinda's zelf. Door het hoge suiker-en vetgehalte is het een calorierijke saus waar je makkelijk te veel van eet. Wil je een minder zoete of zoute saus? Maak het dan eens zelf. Het is vrij eenvoudig en je kan het helemaal aanpassen aan je iegen wensen.
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
Artikelen binnen Voedingstests
Alle artikelenWord ook lid
Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.
Nieuw & interessant
- 18 jan.
Maaltijdvervangers
De ene maaltijdvervanger is de andere niet. We bekeken er 27. - 14 jan.
Geproefd: Beemster Kaas Croquetten
Romige kaasragout in een krokant jasje. Klinkt lekker. We namen de proef op de som en bekeken wat erin zit. - 10 dec.
Geproefd: vegetarische erwtensoep
Unox heeft naast de Hollandse erwtensoep nu ook een vegetarische variant. Is die wel lekker? Wij zetten een gezin van 4 personen de gewone en de vegetarische soep voor. - 8 dec.
Paddenstoelensoep
Weinig paddenstoelen, veel zout. Dat is vaak het recept voor paddenstoelensoep uit de supermarkt. We namen er 19 onder de loep.