
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:19 juni 2020
Na water en pinda’s is bij alle sauzen het eerst genoemde ingrediënt suiker. Dan voel je de bui al hangen…Van de 17 geteste sauzen krijgen er 10 een onvoldoende voor het suikergehalte. Sommigen bestaan zelfs voor meer dan een kwart uit suiker.
Een aantal satésauzen bevatten veel zout. Jammer, want we krijgen over het algemeen al te veel zout binnen. Te veel zout eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. 4 van de geteste sauzen scoort een onvoldoende op zoutgehalte.
Sommige verpakkingen doen zich graag erg authentiek voor. Maar met de traditionele Indonesische keuken heeft het meestal weinig meer te maken. De sauzen zijn aangepast op de Nederlandse smaak en de wens naar gemak. Wil je toch meer authentieke smaken proeven? Dan is zelf maken een goede optie. Wij geven een basisrecept en tips om het zo gezond mogelijk te maken.
De meeste satésauzen bevatten veel suiker en flink wat zout. Ook zijn ze rijk aan vet. Maar het gaat wel om de gezonde vetten. Die zijn voornamelijk afkomstig van de pinda's zelf. Door het hoge suiker-en vetgehalte is het een calorierijke saus waar je makkelijk te veel van eet. Wil je een minder zoete of zoute saus? Maak het dan eens zelf. Het is vrij eenvoudig en je kan het helemaal aanpassen aan je iegen wensen.
Word lid, start 3 maanden gratis en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
