icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Test 39 soorten duurzamere kaas

Duurzamer geproduceerde kaas is beter voor dier en milieu. Maar wanneer is kaas écht duurzamer en hoe smaakt die dan? Onze 6 experts proefden 39 soorten met een topkeurmerk.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck     Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 6 oktober 2022

03-boterham-kaas

Dit artikel is gebaseerd op de smaaktest duurzamere kaas uit de Consumentengids van oktober 2022.

Hoe duurzaam is kaas?

In elke kilo kaas gaat zo’n 10 liter melk. De impact voor het klimaat is flink: 1 kilo belegen kaas zorgt voor meer CO2-uitstoot dan 1 kilo kippen- of varkensvlees. Voor ‘gewone’ melkkoeien gelden weinig tot geen wettelijke regels over bijvoorbeeld leefruimte en hoe lang ze in de wei staan.

Nog een probleem is dat melkkoeien flink wat methaan produceren. En dat is een flink schadelijker broeikasgas dan CO2. Ammoniak (een stikstofverbinding) uit urine en mest draagt dan weer bij aan de schadelijke effecten van het neerslaan van stikstof.

Vegan alternatieven

Voor veel dierlijke producten is er een plantaardig en daarmee duurzamer alternatief. Denk aan plantaardige melk, yoghurt en vleesvervangers. Maar uit onze test van plantaardige kaas blijkt dat de smaak en voedingswaarden nog onder de maat zijn. Kaas helemaal afzweren is voor veel mensen lastig. Een duurzamer geproduceerde kaas is al een mooie stap voorwaarts.

Let op topkeurmerken

De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft informatie over zo’n 300 duurzaamheidskeurmerken en logo’s. De meest betrouwbare en ambitieuze duurzaamheidskeurmerken krijgen het label topkeurmerk. Ze letten daarbij steeds op dezelfde aspecten:

 • milieu, zowel klimaat als natuur
 • dier
 • mens (bij zuivel niet van toepassing)
 • controle
 • transparantie

Weidemelk zegt weinig

Weidemelk is waarschijnlijk het meest voorkomende keurmerk op zuivel. Maar het is geen topkeurmerk, want er worden geen eisen gesteld aan het milieu. Ook is de score voor dierenwelzijn matig. De eisen voor dierenwelzijn is hoger bij de topkeurmerken. Let dus liever op een topkeurmerk dan op het keurmerk Weidemelk.

Lees meer in de Consumentengids

Wij testten 39 soorten plakken kaas van jong tot oud en van volvet tot 30+ voor de Consumentengids van oktober 2022

Hoe wij duurzamere kaas testen

 • Zes experts, voornamelijk medaillewinnaars van het jaarlijkse kaaskeurconcours, beoordeelden alle 39 varianten op smaak.
 • We beoordeelden het zoutgehalte.

Populaire artikelen

 • Rijstwafel

  Test rijstwafels: lekker en gezond

  Rijstwafels zijn een populair tussendoortje. Dat heeft een goede reden, want ze zijn lekker en gezond. Dat blijkt uit onze test van 24 naturel rijstwafels.
 • Smaaktest 100% pindakaas

  Test 100% pindakaas: grote smaakverschillen

  Puur pinda’s, niks meer. Dat is 100% pindakaas. Toch zijn de smaakverschillen tussen de 32 potjes uit de supermarkt groot. Hoe kan dat?
 • Test appelmoes

  Test appelmoes

  In de supermarkt vind je inmiddels appelmoes zonder toegevoegde suiker. Smaakt die net zo lekker? Wij testten 24 varianten appelmoes en lieten het proeven door een smaakpanel.
 • Vegaburges op plankje

  Gezondere vegaburgers: welke kies je?

  Vegaburgers zijn duurzamer en gezonder dan burgers van rundvlees. Maar de meeste zijn niet echt 'gezond'. Welke kun je als flexitariër, vegetariër of veganist het best kiezen?