
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:6 oktober 2022
In elke kilo kaas gaat zo’n 10 liter melk. De impact voor het klimaat is flink: 1 kilo belegen kaas zorgt voor meer CO2-uitstoot dan 1 kilo kippen- of varkensvlees. Voor ‘gewone’ melkkoeien gelden weinig tot geen wettelijke regels over bijvoorbeeld leefruimte en hoe lang ze in de wei staan.
Nog een probleem is dat melkkoeien flink wat methaan produceren. En dat is een flink schadelijker broeikasgas dan CO2. Ammoniak (een stikstofverbinding) uit urine en mest draagt dan weer bij aan de schadelijke effecten van het neerslaan van stikstof.
Voor veel dierlijke producten is er een plantaardig en daarmee duurzamer alternatief. Denk aan plantaardige melk, yoghurt en vleesvervangers. Uit onze test van plantaardige kaas in 2021 bleek dat de smaak en voedingswaarden nog onder de maat waren. Kaas helemaal afzweren is voor veel mensen lastig. Een duurzamer geproduceerde kaas is al een mooie stap voorwaarts.
De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft informatie over zo’n 300 duurzaamheidskeurmerken en logo’s. De meest betrouwbare en ambitieuze duurzaamheidskeurmerken krijgen het label topkeurmerk. Ze letten daarbij steeds op dezelfde aspecten:
Weidemelk is waarschijnlijk het meest voorkomende keurmerk op zuivel. Maar het is geen topkeurmerk, want er worden geen eisen gesteld aan het milieu. Ook is de score voor dierenwelzijn matig. De eisen voor dierenwelzijn is hoger bij de topkeurmerken. Let dus liever op een topkeurmerk dan op het keurmerk Weidemelk.
Wij testten 39 soorten plakken kaas van jong tot oud en van volvet tot 30+ voor de Consumentengids van oktober 2022

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
