icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test 39 soorten duurzamere kaas

Duurzamer geproduceerde kaas is beter voor dier en milieu. Maar wanneer is kaas écht duurzamer en hoe smaakt die dan? Onze 6 experts proefden 39 soorten met een topkeurmerk.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:6 oktober 2022

03-boterham-kaas

Dit artikel is gebaseerd op de smaaktest duurzamere kaas uit de Consumentengids van oktober 2022.

Hoe duurzaam is kaas?

In elke kilo kaas gaat zo’n 10 liter melk. De impact voor het klimaat is flink: 1 kilo belegen kaas zorgt voor meer CO2-uitstoot dan 1 kilo kippen- of varkensvlees. Voor ‘gewone’ melkkoeien gelden weinig tot geen wettelijke regels over bijvoorbeeld leefruimte en hoe lang ze in de wei staan.

Nog een probleem is dat melkkoeien flink wat methaan produceren. En dat is een flink schadelijker broeikasgas dan CO2. Ammoniak (een stikstofverbinding) uit urine en mest draagt dan weer bij aan de schadelijke effecten van het neerslaan van stikstof.

Vegan alternatieven

Voor veel dierlijke producten is er een plantaardig en daarmee duurzamer alternatief. Denk aan plantaardige melk, yoghurt en vleesvervangers. Maar uit onze test van plantaardige kaas blijkt dat de smaak en voedingswaarden nog onder de maat zijn. Kaas helemaal afzweren is voor veel mensen lastig. Een duurzamer geproduceerde kaas is al een mooie stap voorwaarts.

Let op topkeurmerken

De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft informatie over zo’n 300 duurzaamheidskeurmerken en logo’s. De meest betrouwbare en ambitieuze duurzaamheidskeurmerken krijgen het label topkeurmerk. Ze letten daarbij steeds op dezelfde aspecten:

 • milieu, zowel klimaat als natuur
 • dier
 • mens (bij zuivel niet van toepassing)
 • controle
 • transparantie

Weidemelk zegt weinig

Weidemelk is waarschijnlijk het meest voorkomende keurmerk op zuivel. Maar het is geen topkeurmerk, want er worden geen eisen gesteld aan het milieu. Ook is de score voor dierenwelzijn matig. De eisen voor dierenwelzijn is hoger bij de topkeurmerken. Let dus liever op een topkeurmerk dan op het keurmerk Weidemelk.

Lees meer in de Consumentengids

Wij testten 39 soorten plakken kaas van jong tot oud en van volvet tot 30+ voor de Consumentengids van oktober 2022

Hoe wij duurzamere kaas testen

 • Zes experts, voornamelijk medaillewinnaars van het jaarlijkse kaaskeurconcours, beoordeelden alle 39 varianten op smaak.
 • We beoordeelden het zoutgehalte.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.