icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test donker stokbrood

Donker stokbrood is niet altijd het gezondst. Wij onderzochten 13 donkere stokbroden. De helft daarvan is witbrood. 
Aniek Aarsman_S

Aniek Aarsman   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:4 juli 2023

Donker stokbrood 1200x800

Dit artikel is gebaseerd op het artikel 'Test donker stokbrood' uit de Consumentengids van juli 2023.

Kijk niet naar de kleur

Een donker stokbrood lijkt gezond, want je denkt dat je een bruin of volkoren stokbrood eet. Maar dat klopt niet altijd. Bakkers maken witbrood soms donker, bijvoorbeeld met geroosterd moutmeel of gekaramelliseerde suiker. Ook bruin en volkoren stokbrood maken ze soms ook extra donker. Dat maakt het nog verwarrender.

Wit, bruin of volkoren?

Het gaat dus niet om de kleur van het stokbrood, maar om de naam op de verpakking. Staat er: wit, bruin of volkoren? Supermarkten en bakkers zijn verplicht om dit te vermelden. 

Volkoren is de gezondste keuze

Volkoren stokbrood is gemaakt van volkorenmeel. In dit meel is de hele graankorrel verwerkt en het bevat belangrijke voedingstoffen zoals vezels. Maar ook ijzer en B-vitamines. Niet voor niets is volkoren de gezondste keuze. Bruin stokbrood is vaak een mix van volkorenmeel en bloem. 

Witbrood is gemaakt van bloem. Dat bevat alleen het binnenste gedeelte van de graankorrel. De meeste kiemen en zemelen zijn verwijderd. Daardoor bevat bloem weinig waardevolle voedingstoffen. 

Lees meer in de Consumentengids

Wij onderzochten 13 donker uitziende stokbroden. We testen de broden op smaak, voedingswaarde en de juistheid en volledigheid van het etiket. In het artikel lees je ook welk donkere stokbroden eigenlijk witbrood zijn.

Hoe wij stokbrood testen

Een smaakpanel van 69 consumenten proeft 13 donkere stokbroden zonder te weten wat het merk is.

Het gebruik van volkorenmeel, bloem en de hoeveelheid vezels en zout bepaalt de voedingswaarde. De volledigheid en juistheid van het etiket telt ook mee.

Bijgekleurde stokbroden en stokbroden zonder vermelding of een foute vermelding krijgen aftrekpunten.

Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.