icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Gezondere vegaburgers: welke kies je?

Vegetarische en veganistische burgers zijn duurzamer en gezonder dan burgers van rundvlees. Maar de meeste zijn niet echt 'gezond'. Welke vegaburgers kun je als flexitariër, vegetariër of veganist het best kiezen?
kajo mo

Kajo Mo     Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 27 februari 2023

Vegaburges op plankje

Dit artikel is gebaseerd op het artikel Welke vegaburgers neem je? uit de Consumentengids van maart 2023.

Niet erg gezond

Vegaburgers bevatten gemiddeld een stuk minder zout en verzadigd vet dan hamburgers van rundvlees. En ze hebben niet de ongezonde effecten van rood en bewerkt vlees. Maar gezond kun je de meeste ook niet noemen. Want in veel burgers zit alsnog te veel zout. En soms ook te veel verzadigd vet. Een gezondere vegaburger bevat maximaal 1,13 gram zout en 2,5 gram verzadigd vet per 100 gram.

Volwaardige burgers

Vlees en andere dierlijke producten zijn grote bronnen van eiwit, ijzer en vitamine B12. Hoe minder dierlijke producten je eet, hoe belangrijker het is dat een vegaburger genoeg van die voedingsstoffen bevat. Dan heet het een volwaardige burger.

Kans op tekorten?

Eet je op sommige dagen vlees en op andere dagen niet (flexitarisch)? Dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen met het vlees dat je eet en met andere dierlijke producten. Je hoeft dan niet heel erg te letten op hoe volwaardig een burger is.

Eet je nooit vlees? 

Eet je nooit vlees, maar wel andere dierlijke producten (vegetarisch)? Dan haal je je eiwit grotendeels uit plantaardige voedingsmiddelen. Het eiwit daarin is over het algemeen minder efficiënt voor je lichaam dan dierlijke eiwitten. Daarom heb je als vegetariër 20% meer eiwit nodig dan vleeseters. Ook is het dan belangrijk dat een vegaburger genoeg eiwit bevat. Dat is ongeveer 10 gram eiwit per 100 gram.

Voldoende eiwit

Eet je helemaal geen dierlijke producten (veganistisch)? Dan is het belangrijk dat een vegaburger genoeg eiwit bevat en verrijkt is met ijzer en vitamine B12. Er moet dan minimaal 0,8 milligram ijzer en 0,24 microgram vitamine B12 per 100 gram zijn toegevoegd. 

Lees meer in de Consumentengids

Wij onderzochten van 75 vegaburgers hoe gezond en volwaardig ze zijn. In de Consumentengids zetten we de gezondere vegaburgers op een rij. En geven we aan welke burgers voor wie aan te raden zijn.

Hoe wij vegaburgers onderzoeken

 • We onderzochten 75 vegetarische en veganistische producten met de naam 'burger'. Zoals vegetarische hamburgers en kipburgers, groenteburgers en peulvruchtenburgers.
 • De burgers zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza.
 • We beoordeelden hoe gezond de vegaburgers zijn aan de hand van de hoeveelheid zout en verzadigd vet.
 • Voor de volwaardigheid keken we naar de hoeveelheid eiwit, ijzer en vitamine B12.

Onderzochte merken

We onderzochten alle verkrijgbare vegaburgers van deze merken:

Populaire artikelen

 • Rijstwafel

  Test rijstwafels: lekker en gezond

  Rijstwafels zijn een populair tussendoortje. Dat heeft een goede reden, want ze zijn lekker en gezond. Dat blijkt uit onze test van 24 naturel rijstwafels.
 • Smaaktest 100% pindakaas

  Test 100% pindakaas: grote smaakverschillen

  Puur pinda’s, niks meer. Dat is 100% pindakaas. Toch zijn de smaakverschillen tussen de 32 potjes uit de supermarkt groot. Hoe kan dat?
 • Test appelmoes

  Test appelmoes

  In de supermarkt vind je inmiddels appelmoes zonder toegevoegde suiker. Smaakt die net zo lekker? Wij testten 24 varianten appelmoes en lieten het proeven door een smaakpanel.
 • Gebruikstips_koffiezetapparaatontkalken

  Test duurzamere filterkoffie

  Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.