icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Is algenolie een goede vervanger van visolie?

Algenolie is een bron van omega 3-vetzuren. Is algenolie een goede vervanger van visolie? En wanneer is een omega-3 supplement nodig? Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over algenolie.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:5 juli 2022

Algenolie vervanger van visolie

Dit artikel is gebaseerd op de test algenolie uit de Gezondgids van augustus/september 2022.

1. Wat maakt vis eten gezond?

Het eten van vis verkleint het risico op ernstige hartritmestoornissen, die kunnen leiden tot een hartstilstand. Voor dit beschermende effect is één keer per week vis, bij voorkeur vette vis, eten genoeg. Dit effect is waarschijnlijk te danken aan de omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). DHA is ook belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het netvlies.

2. Wat zit er in algenolie?

EPA en DHA heten in de volksmond visvetzuren. Maar de omega 3-vetzuren die vissen opslaan in hun vet, komen uit de algen die ze eten. Vervang je visolie door algenolie? Dan eet je dezelfde omega 3-vetzuren direct uit de bron. ‘Algenvetzuren’ is dus eigenlijk een betere benaming dan ‘visvetzuren’.

3. Is algenolie duurzaam?

Algenolie is duurzamer dan visolie. Om visolie te produceren, worden vissen gekweekt en gevangen. Dat draagt bij aan de wereldwijde overbevissing. Algen worden in een gecontroleerde en afgesloten omgeving geproduceerd, waardoor de productie nauwelijks impact heeft op het ecosysteem.

4. Heb je een supplement nodig als je geen vis eet?

Volgens de Vegetariërsbond kun je prima zonder vis. Andere dingen zijn minstens zo belangrijk voor gezonde hart- en bloedvaten. Denk aan matig zijn met verzadigd vet en alcohol, voldoende beweging en een gezond gewicht.

Juist een plantaardig eetpatroon met minder dierlijke producten verlaagt het risico op hart- en vaatziektes. Klachten door een tekort aan EPA en DHA zijn zeldzaam. Het lichaam kan deze vetzuren in kleine hoeveelheden zelf aanmaken uit een ander omega 3-vetzuur: alfalinoleenzuur (ALA).

5. Moet je omega-3 slikken als je zwanger bent?

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen die geen of onvoldoende vis eten een supplement te nemen met EPA en DHA. 'Voldoende vis' is voor zwangere vrouwen 2 keer per week vette vis. Dit verkleint het risico op een vroeggeboorte. DHA is tijdens de zwangerschap en borstvoeding nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind.

Val je in de doelgroep? Neem dan een supplement met EPA en DHA. Let erop dat je 250 tot 450 mg DHA per dag binnenkrijgt.

Lees meer in de Gezondgids

Wij testten 23 merken algenolie voor de Gezondgids van augustus/september 2022.

Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.