icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe diervriendelijk zijn eieren uit de supermarkt?

Bij het eierschap moet je heel wat keuzes maken. Kies je voor het goedkoopste doosje of voor eieren van kippen die veel buitenruimte en gezonde voeding krijgen? En waaraan zie je op de eierdoos hoe diervriendelijk de eieren zijn?
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:26 maart 2019

gekookte-eieren

Hoe blijer de kip, hoe duurder het ei

Uit de prijspeiling van de Consumentenbond blijkt: hoe beter het leven van de kip, hoe duurder het ei. De prijzen van de verschillende soorten eieren verschillen maar een paar cent, maar in de kwaliteit van het kippenleven is dat verschil veel groter. Voor 4 cent per ei méér kies je al veel diervriendelijker. Hoe goed het leven van de kip is, kun je zien aan de termen en keurmerken op de eierdozen. Maar wat betekenen die termen en logo's eigenlijk? En waarin verschillen de omstandigheden waaronder de kippen de eieren leggen? 

Normen voor diervriendelijkheid

De diervriendelijkhied van eieren wordt aangegeven door de volgende wettelijk beschermde termen. 

 • Scharrelei: in plaats van in een kooi lopen de kippen in een grote stal waar strooisel op de grond ligt en daglicht naar binnen valt. De kippen gaan niet naar buiten, of hebben per kip minder dan 4 vierkante meter buitenruimte.  In het voer zijn kleurstoffen en - alleen als een kip ziek is - antibiotica toegestaan. 
 • Vrije-uitloopeieren: de verschillen met scharreleieren zijn dat de kippen minimaal 4 vierkante meter buitenruimte hebben en afleidingsmateriaal zoals strobalen en pikstenen. In het voer zijn kleurstoffen en antibiotica toegestaan (alleen als een kip ziek is). 
 • Biologische eieren: kippen kunnen binnen op stok, er is een zachte ondergrond en de kippen hebben meer dan 4 vierkante meter buitenruimte per kip, waar ze gras kunnen eten. Er zitten geen bijproducten in het voer om kippen onnatuurlijk snel te laten groeien. Bovendien bestaat het voer uit biologische granen die niet zijn gekweekt met kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Woud van keurmerken

Naast de wettelijk beschermde termen hierboven zijn er ook eierdozen waar een keurmerk op staat dat garanties geeft over het kippenwelzijn: Beter Leven met 2 of 3 sterren, EKO, Demeter, 'On the way to PlanetProof', het Kipsterei van de Lidl, het Rondeelei van AH en de Zorgeieren van Jumbo. En elk keurmerk heeft  zijn eigen voorwaarden. Zo zijn er scharreleieren van kippen die wel buiten komen, maar onvoldoende ruimte hebben voor vrije uitloop. Terwijl die ruimte dan wel weer beter is aangepast aan hun natuurlijke behoeften. 

Termen als omega, mais en eieren zeggen alleen iets over het voer, niets over de diervriendelijkheid.

Check de code

Op de eierdoos en op het ei zelf staat een code zodat je zelf kunt nagaan hoe diervriendelijk het ei is. Dat is verplicht, zodat je ook kunt zien waar het ei vandaan komt.

Het eerste cijfer geeft de diervriendelijkheid aan:

 • 0 = biologisch ei
 • 1 = vrije-uitloopei
 • 2 = scharrelei
 • 3 = kooiei

Daarna volgt het land van herkomst: NL staat voor Nederland; B voor België. Vervolgens het registratienummer van de kippenboer en eventueel het stalnummer.

Diervriendelijk niet automatisch milieuvriendelijk

Gek genoeg zijn de kipvriendelijkste eieren niet de meest milieuvriendelijke. Zo is het voor de kippen heerlijk om buiten rond te scharrelen, maar dat zorgt wel voor meer fijnstof. Binnenkippen eten ook minder. Wat voer betreft zijn biologische eieren wel milieuvriendelijker: in plaats van soja uit tropische landen, krijgen ze zo veel mogelijk voer uit de regio.

Kooikippen

Hoewel kooikippen in Nederland verboden zijn, mogen eieren van kooikippen nog wel verkocht en verwerkt worden in producten zoals mayonaise en cake. Ze komen dan bijvoorbeeld uit Oekraïne, waar het houden van kooikippen wel is toegestaan. Alsnog opletten dus. Aan de code (zie de uitleg hierboven) op de verpakking van producten waar eieren in zijn verwerkt zie je hoe kipvriendelijk de eieren zijn. 

Eiershoppen

Uiteraard zie je de kipvriendelijkheid ook terug in de prijs, maar die prijsverschillen zijn niet zo heel groot. 

Gemiddeld kost een ei maat M:

 • als scharrelei              €0,24
 • als vrije-uitloopei        €0,28
 • als biologisch ei          €0,32

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.