icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe gezond zijn yoghurt en kwark?

Lekker bij het ontbijt of na de maaltijd. En met fruit erin lijkt yoghurt een gezonde keuze. Toch is dat niet altijd waar.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:11 juni 2021

zuivel-in-supermarkt

Nutri-Score helpt je makkelijker kiezen

Veel verpakkingen van yoghurt en kwark wekken de suggestie dat het een gezonde keus is. Maar dat is niet altijd het geval. Helaas zie je in de supermarkt vaak moeilijk het onderscheid. Met Nutri-Score is dat in 1 oogopslag duidelijk.

Hieronder zie je welke scores de verschillende producten krijgen.

Opmaak zuivel NUTRI-SCORES 1200x630-Naturel

Opmaak zuivel NUTRI-SCORES 1200x630-Vruchten

Veel verzadigd vet in romige yoghurt

Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als ‘vol’, ‘room’ en ‘verwen’.

Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo’n 10%, en scoort dan ook slechts een C. In de magere en halfvolle varianten is het vetgehalte lager. Hierdoor krijgen deze producten vaker een score A. Deze producten hebben daarom de voorkeur.

Veel suiker en slechts een halve aardbei per portie

Vruchtenyoghurt en -kwark klinken gezond. Op de verpakkingen staan vaak ladingen vers fruit afgebeeld. Toch zijn dit soort toetjes minder gezond dan je denkt.

De hoeveelheid fruit is met gemiddeld zo’n 6% vrij karig. Omgerekend is dat maar een halve aardbei per schaaltje van 150 ml. Vooral suiker geeft het product zijn zoete smaak. Dit kan oplopen tot wel 4 suikerklontjes per schaaltje. De meeste van deze toetjes scoren dan ook niet hoger dan een B of C.

Zuivel als belangrijke bron voor eiwit

Zuivel is in Nederland een belangrijke bron van eiwit. Een schaaltje yoghurt bevat zo’n 8 gram eiwit. Kwark zo’n 13 gram. Een product als skyr is met ruim 16 gram eiwit per schaaltje een heuse eiwitbom en scoort met gemak een A.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
 • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

  Plantaardige yoghurt

  Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.