icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe gezond zijn yoghurt en kwark?

Lekker bij het ontbijt of na de maaltijd. En met fruit erin lijkt yoghurt een gezonde keuze. Toch is dat niet altijd waar.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck     Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

zuivel-in-supermarkt

Nutri-Score helpt je makkelijker kiezen

Veel verpakkingen van yoghurt en kwark wekken de suggestie dat het een gezonde keus is. Maar dat is niet altijd het geval. Helaas zie je in de supermarkt vaak moeilijk het onderscheid. Met Nutri-Score is dat in 1 oogopslag duidelijk.

Hieronder zie je welke scores de verschillende producten krijgen.

Opmaak zuivel NUTRI-SCORES 1200x630-Naturel

Opmaak zuivel NUTRI-SCORES 1200x630-Vruchten

Veel verzadigd vet in romige yoghurt

Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als ‘vol’, ‘room’ en ‘verwen’.

Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo’n 10%, en scoort dan ook slechts een C. In de magere en halfvolle varianten is het vetgehalte lager. Hierdoor krijgen deze producten vaker een score A. Deze producten hebben daarom de voorkeur.

Veel suiker en slechts een halve aardbei per portie

Vruchtenyoghurt en -kwark klinken gezond. Op de verpakkingen staan vaak ladingen vers fruit afgebeeld. Toch zijn dit soort toetjes minder gezond dan je denkt.

De hoeveelheid fruit is met gemiddeld zo’n 6% vrij karig. Omgerekend is dat maar een halve aardbei per schaaltje van 150 ml. Vooral suiker geeft het product zijn zoete smaak. Dit kan oplopen tot wel 4 suikerklontjes per schaaltje. De meeste van deze toetjes scoren dan ook niet hoger dan een B of C.

Zuivel als belangrijke bron voor eiwit

Zuivel is in Nederland een belangrijke bron van eiwit. Een schaaltje yoghurt bevat zo’n 8 gram eiwit. Kwark zo’n 13 gram. Een product als skyr is met ruim 16 gram eiwit per schaaltje een heuse eiwitbom en scoort met gemak een A.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • Rijstwafel

  Test rijstwafels: lekker en gezond

  Rijstwafels zijn een populair tussendoortje. Dat heeft een goede reden, want ze zijn lekker en gezond. Dat blijkt uit onze test van 24 naturel rijstwafels.
 • Smaaktest 100% pindakaas

  Test 100% pindakaas: grote smaakverschillen

  Puur pinda’s, niks meer. Dat is 100% pindakaas. Toch zijn de smaakverschillen tussen de 32 potjes uit de supermarkt groot. Hoe kan dat?
 • Test appelmoes

  Test appelmoes

  In de supermarkt vind je inmiddels appelmoes zonder toegevoegde suiker. Smaakt die net zo lekker? Wij testten 24 varianten appelmoes en lieten het proeven door een smaakpanel.
 • Vegaburges op plankje

  Gezondere vegaburgers: welke kies je?

  Vegaburgers zijn duurzamer en gezonder dan burgers van rundvlees. Maar de meeste zijn niet echt 'gezond'. Welke kun je als flexitariër, vegetariër of veganist het best kiezen?