icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Ontbijtgranen voor kinderen langs de Nutri-Score-meetlat

Als het aan kinderen zelf ligt, eten ze waarschijnlijk het liefst elke ochtend Coco Pops of Honing Rings. Dit soort ontbijtgranen zijn natuurlijk niet erg gezond. Welke zijn dat dan wel? Nutri-Score helpt je een gezonde keuze te maken.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:2 juli 2019

Ontbijtgranen-kids_1200x800

Ontbijtgranen lang niet zo gezond als vaak gedacht

Met namen als Coco Pops en Honing Rings was het al te verwachten: veel ontbijtgranen voor kinderen zijn niet echt gezond. Met Nutri-Score zie je in een oogopslag welke ontbijtgranen voor kinderen niet zo gezond zijn en welke wel door de beugel kunnen. Om dat inzichtelijk te maken kenden wij het voedselkeuzelogo Nutri-Score toe aan 20 kinderontbijtgranen:

Taartdiagram_Kinder Ontbijtgranen

 

Nutri-Score helpt je makkelijker kiezen

Wij vinden dat er een duidelijk voedselkeuzelogo op verpakkingen moet staan. Het Franse logo Nutri-Score is volgens ons het meest geschikt, daarmee zie je in 1 oogopslag of je goed bezig bent. Een kleurenscore laat zien hoe gezond een product is. Producten kunnen een A (groen) tot en met E (rood) scoren.

Wil jij ook dat Nutri-Score op de voorkant van verpakkingen komt te staan?

Zoek de verschillen tussen diverse ontbijtgranen

Nutri-Score helpt je een gezonde keuze te maken. Op het oog vergelijkbare producten kunnen heel verschillend scoren.

Eet je kind graag een ontbijtje met chocoladesmaak, dan kun je beter gaan voor Quaker Kids Crunchy Mix-Up Chocolate Flavour met Nutri-Score A dan voor Jordans Junior Chocolate Granola met een C. De granola van Jordans bevat wat meer suikers, maar vooral meer verzadigd vet.

Ontbijtgranen Kids vergelijk 1200x800-

De Jumbo Choco Rings en Jumbo Choco Chips zien er even (on)gezond uit. Toch krijgen de rings een A en de chips een C. Dit komt door het verschil in de hoeveelheid suikers en verzadigd vet.

Ontbijtgranen Kids vergelijk 1200x800-2

Is je kind fan van gepofte tarwe, dan is met behulp van Nutri-Score de gezondste keuze zo gemaakt. Die van AH Basic scoort een A. De smacks van Kellogg’s is met een C aanzienlijk rijker aan suiker en bevat minder eiwit.

Ontbijtgranen Kids vergelijk 1200x800-3

Kwart van de ontbijtgranen gezond

Van de 20 soorten die wij bekeken scoren er 5 een A. Slechts een kwart dus. Ze bevatten veel vezels en eiwitten, en een relatief bescheiden hoeveelheid suikers, verzadigd vet en zout. Zo bevatten de Quaker Kids Crunchy Mix-Up met chocolade- of aardbeiensmaak en de Jordans Junior Strawberry Granola niet meer dan 12% suikers. Ook de Jumbo Choco Rings en de AH Basic gepofte tarwe met honing staan in de top 5.

In de tabel is precies na te gaan welke Nutri-Score de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgen:Tabel Kinder-Ontbijtgranen

Ontbijtgranen voor volwassenen gezonder

Van ontbijtgranen voor volwassenen zijn er meer gezonde varianten. Van de 50 die wij bekeken, scoren er 22 een A. Dat is maar liefst 44%. Denk aan producten zonder al te veel toevoegingen zoals havermout, Brinta en cornflakes. Ook voor de liefhebbers van muesli, granola en zelfs krokante muesli zit er genoeg gezonds tussen. Voor je kind zijn dat prima alternatieven voor kinderontbijtgranen.

Lees ook: Ontbijtgranen langs de Nutri-Score meetlat

Minder gezonde keuze

Suikerbommen

Het grootste minpunt van veel kinderontbijtgranen is de toevoeging van veel suikers, gemiddeld 23%. Denk aan de toevoeging van tafelsuiker, maar ook aan glucosestroop en honing. Er zitten uitschieters bij tot 37%, zoals Kellogg’s Frosties. Op nummer 2 en 3 staan de Kellogg's Smacks (34% suikers) en Kellogg's Trésor chocolade-hazelnootsmaak (29% suikers).

Veel suiker maakt ontbijtgranen niet alleen calorierijk, maar ook slecht voor de tanden. Daarnaast is het natuurlijk veel beter als je kind went aan hartige smaken en leert dat niet alles zoet hoeft te zijn.

Zout

Het voordeel van ontbijtgranen ten opzichte van brood is dat het meestal weinig zout bevat. Die vlieger gaat helaas voor kinderproducten vaak niet op. Ondanks het zoete karakter van de ontbijtgranen is er vaak flink wat zout toegevoegd.

Ruim de helft van de ontbijtgranen scoort niet hoger dan een C, onder andere door het toegevoegde zout (gemiddeld 1 gram per 100 gram). Op de Jumbo Honing Rings na zijn het allemaal producten van Kellogg’s.

Extra vitamines en mineralen

Aan de meeste ontbijtgranen voor kinderen zijn vitamines en mineralen toegevoegd. Vaak een heel aantal B-vitamines, ijzer en soms vitamine D. Als je gezond eet, heeft de toevoeging van vitamines aan dit soort producten geen meerwaarde. Daarbij zijn volkoren ontbijtgranen van nature rijk aan B-vitamines en ijzer, en bevatten die ook nog eens veel vezels.

Voor kinderen tot en met 3 jaar geldt het advies om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te slikken. De 2,5 microgram vitamine D per portie die je met sommige producten nog eens extra binnenkrijgt, is dan niet extra gezond.

Zo hebben we deze ontbijtgranen geselecteerd

We pasten de berekening van Nutri-Score toe op 20 ontbijtgranen voor kinderen. Dit is het volledige aanbod van Albert Heijn en Jumbo, de 2 grootste supermarkten.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • bamboebekers
  Nieuws  |  24 sep.

  Schadelijke stoffen in bamboebekers

  Ben je lekker duurzaam bezig door een herbruikbare bamboebeker te gebruiken, bevat hij mogelijk schadelijke stoffen.
 • Supermarkt_kassa
  Nieuws  |  27 aug.

  A-merken fors in prijs gestegen

  Vooral A-merken zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktprijspeiling. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is daardoor nog groter geworden.
 • Ontbijtkoek 1200x800
  26 aug.

  Ontbijtkoek langs de Nutri-Score-meetlat

  Ontbijtkoek is een populair tussendoortje, en dat zie je in de supermarkt. Er komen steeds meer soorten. Hoe maak je een gezonde keuze? Nutri-Score helpt daarbij.
 • Gezondgids 1200x800

  Gezondgids met korting

  De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.