icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test rijstwafels: lekker en gezond

Rijstwafels zijn een populair tussendoortje of alternatief voor bijvoorbeeld brood. Dat heeft een goede reden, want de lichte wafels zijn lekker en gezond. Dat blijkt uit onze test van 24 naturel rijstwafels.
Kajo_Mo_200x200

Kajo Mo   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:30 mei 2023

Rijstwafel

Dit artikel is gebaseerd op het artikel ‘Test rijstwafels’ uit de Consumentengids van juni 2023.

Simpel, toch veel verschil

Rijstwafels zijn simpele wafels die in principe alleen uit gepofte rijst hoeven te bestaan. Toch zijn er veel verschillen. Albert Heijn verkoopt als grootste aanbieder maar liefst 6 soorten naturel rijstwafels.

De verschillen zitten in de vorm en dikte, biologisch of niet-biologisch, de hoeveelheid toegevoegd zeezout en het gebruik van andere granen of zaden. Meergranenvarianten bevatten bijvoorbeeld naast rijst ook wat rogge en haver.

Gezondere rijst

Alle rijstwafels worden van zilvervliesrijst gemaakt. Dat verwacht je niet direct omdat rijstwafels vrij wit van kleur zijn. Ook staat het bijna nooit op de voorkant van de verpakking. Terwijl fabrikanten op andere producten juist graag pronken met volkoren.

Zilvervliesrijst is de gezondere vorm van rijst. Daar zit het vliesje nog om de korrel, net als bij volkorentarwe. Daardoor bevat de rijst meer vezels en mineralen dan witte rijst.

Lees meer in de Consumentengids

Wij onderzochten 24 naturel rijstwafels op smaak, gezondheid, duurzaamheid en etiket. Daaronder vallen rijstwafels met hooguit een beetje zeezout en meergranenvarianten. Wafels met een specifiek smaakje of coating, zoals paprika of chocolade, hebben we niet getest.

Hoe wij rijstwafels testen

 • Een smaakpanel van 62 liefhebbers proefde blind 24 naturel rijstwafels.
 • De gezondheid bepaalden we aan de hand van de samenstelling en hoeveelheid vezels en zout.
 • De aanwezigheid van een keurmerk bepaalt het milieuoordeel, op basis van de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
 • Een volledig en juist etiket telt ook mee.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.