
Kajo Mo Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:21 oktober 2025
Fabrikanten halen soms alles uit de kast om je te verleiden. Bijvoorbeeld door alleen gezonde ingrediënten te benadrukken. Dat leidt je af van de ongezonde ingrediënten.
Of ze goochelen met verplichte informatie om de waarheid te verbergen. Zo vind je vaak de voedingswaarde alleen na bereiding. Dus na de toevoeging van bijvoorbeeld water of groente. Dit geeft een vertekend beeld van wat je werkelijk binnenkrijgt.
Ten slotte verleiden ze je graag met mooie woorden die weinig zeggen. Denk aan ambachtelijk, vers of natuurlijk. Als je deze trucs herkent, maak je makkelijker een gezonde keuze.
Veel voorkomende claims op producten zijn 'suikerarm’ en ‘rijk aan vezels’. Het gebruik van deze claims is in de Europese wetgeving vastgelegd. Een fabrikant mag ze dus alleen gebruiken als ze kloppen. Maar zo’n claim betekent niet per se dat een product gezond is. Ze zetten je gemakkelijk op het verkeerde been.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
