icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor gezond eten

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Een goede basis is het belangrijkst: meer plantaardig, vooral onbewerkt en lekker gevarieerd. We geven je tips.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:25 augustus 2023

gezond eten

Hoe eet je gezond?

 • Beperk de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die je binnenkrijgt
  Laat je niet misleiden door kreten en afbeeldingen op de verpakking. Soms oogt een product heel gezond, maar zit er toch veel zout, suiker en/of verzadigd vet in. Controleer daarom het etiket. 
 • Kies volkoren
  Vezels zijn gezond en zitten met name in volkorenproducten. Ze zijn goed bijvoorbeeld een goede spijsvertering, vezels geven een verzadigd gevoel na het eten en ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Kies daarom voor volkorenproducten, zoals volkorenpasta, volkorenrijst en volkorenbrood.  
 • Eet elke dag minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit
  Daarmee verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is er een verband tussen het eten van groente en een lagere kans op darmkanker. Groene bladgroente zorgt voor een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte). En het eten van fruit hangt samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker. Eet niet steeds dezelfde soorten, maar wissel af. Elke soort heeft z'n eigen voordelen.

 • Beperk de hoeveelheid dranken met suiker en alcohol
  Vruchtensap, frisdrank en siroop zijn geen gezonde keuzes. Net als zuiveldrank met suiker. Met deze dranken krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Ook alcohol is niet goed voor je gezondheid. Drink vooral water, groene/zwarte thee en gefilterde koffie. 
 • Eet voldoende eiwitten
  Het advies is 2 tot 3 eieren per week. Eet je geen vlees? Dan adviseert het Voedingscentrum om 3 à 4 eieren per week te eten. Lees welke topkeurmerken voor je boodschappen je op vlees en ei kunt vinden.
 • Kies voor zachte margarine, vloeibaar bak-en-braadvet en plantaardige oliën.
  Dan krijk je vooral de gezonde onverzadige vetten binnen.  
 • Eet minder of geen vlees
  Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 500 gram vlees per week te eten. Dit is inclusief vleeswaren. Eet daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund, schaap, geit en varken) per week em beperk in inname van bewerkt vlees, zoals vleeswaren en worst. Minder of geen vlees eten kan natuurlijk ook. 
 • Eet vaker plantaardige eiwitbronnen
  Plantaardige producten kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. Zo helpen peulvruchten je om het ongunstige LDL-cholesterol te verlagen, wat goed is voor je bloedvaten. Het Voedingscentrum geeft advies wat je kunt eten als je minder vlees, vegetarisch of vegan eet. Eet bijvoorbeeld wekelijks peulvruchten. 
 • Eet onbewerkte noten
  Onbewerkte noten verkleinen de kans op hartziekte en verlagen het (slechte) LDL-cholesterol. Daarom adviseren de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum om elke dag een handje noten te eten. 
 • Eet 1x per week vis
  Hoe verantwoord een vis in de winkel is verschilt per vissoort, herkomstgebied en vangst- en kweekmethode. Wat helpt is het MSC-keurmerk voor wildgevangen vis en het ASC-keurmerken voor gekweekte vis. De Viswijzer van Goodfish helpt je om een duurzame keuze te maken.
 • Slik niet zomaar vitamines en mineralen
  Van bepaalde vitamines of mineralen kan je teveel binnen te krijgen. Als je voor lange tijd te veel binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen via de voeding. Alleen voor bepaalde groepen is dit niet voldoende. Zij moeten een supplement slikken ter aanvulling op de voeding. Kijk op de website van het Voedingscentrum of je extra vitaminen en mineralen nodig hebt.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.