icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eet je gezond met de lekkerste notenmix

Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:27 februari 2024

Header Notenmix 1200x800

Dit artikel is gebaseerd op het artikel 'Smaaktest notenmixen’ uit de Consumentengids van maart 2024.

Meer soorten noten eten

Elke noot is anders en heeft een unieke samenstelling. Alleen maar 1 soort noot eten is voor je gezondheid niet genoeg. Welke noten vind je vaak in een notenmix en welke gezondheidsvoordelen hebben ze?

 • Walnoten zitten vol alfalinoleenzuur (ALA). Dat is een belangrijke (omega-3) vetzuur dat je lichaam niet zelf kan aanmaken.
 • Paranoten zijn echte seleniumbommen. Je kunt zelfs te veel selenium binnenkrijgen als je dagelijks een handje neemt.
 • Amandelen blinken uit in vitamine E en magnesium.
 • Hazelnoten leveren veel foliumzuur.
 • Cashewnoten bevatten het meeste ijzer.

Met een notenmix krijg je dus van alles wat binnen.

Gebrande noten ongezond?

Branden is eigenlijk een synoniem voor frituren. Rauwe noten zijn onbewerkt en daardoor het gezondst. Bij branden of roosteren (hete lucht) verlies je door de hitte wat voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Zo kunnen bepaalde B-vitamines en vitamine E slecht tegen warmte.

Maar omdat noten al heel vet van zichzelf zijn, nemen ze de frituurolie nauwelijks op (maximaal zo’n 5%). Vandaar dat gebrande noten toch in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum vallen. Walnoten en paranoten zijn nooit gebrand, pinda’s juist altijd.

Duurzame vleesvervanger

Naast het handje noten per dag kun je noten perfect als vleesvervanger inzetten. Ze bevatten voldoende ijzer en vitamine B1 om zich met vlees te kunnen meten. Vergeleken met rundvlees is de CO2-uitstoot van noten minimaal 6 keer zo laag. Het is vergelijkbaar met ei en tofu. Een duidelijk duurzamer alternatief dus. Met een biologische notenmix heb je de allerduurzaamste in handen.

Lees meer in de ConsumentengidsTest notenmix 1200x800

Vier experts onderzochten 19 ongezouten notenmixen uit de supermarkt. Alle notensoorten werden per mix zorgvuldig bekeken, geroken en geproefd. Naast het smaakoordeel gaven wij per mix een overzicht van de soort noten, de hoeveelheid en of de noten gebrand zijn. Verder keken we of de mix een duurzaamheidskeurmerk heeft.

Lees in de Consumentengids van maart 2024 waar je de lekkerste notenmix koopt. 

Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
 • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

  Plantaardige yoghurt

  Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.
 • Openingsbeeld Fruitmisleiders

  Lokfruit: misleiding met fruit

  Fabrikanten tonen op de voorkant van verpakkingen graag duurdere fruitsoorten, zoals bessen en aardbeien. Terwijl die vaak nauwelijks of soms zelfs niet in het product zitten. Wij laten je de trucs zien.