icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test gezondheid plantaardige kaas

Test
|
In de supermarkt en online vind je steeds meer alternatieven voor kaas. Zoals zuivelspread van cashewnoten, mozzarella van tofu of vegan feta. Deze kaasvervangers zijn beter voor het milieu. Maar zijn ze ook gezond? Wij bekeken 39 vegan kazen.
Aniek Aarsman_S

Aniek Aarsman   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:14 oktober 2021

Plantaardige kaas 2

Test samenstelling plantaardige 'kazen'

Laatste update: 14 oktober 2021

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

 1. 1
  Kaas van noten, tofu of kokosolie

  De samenstelling van de kaasvervangers is heel verschillend. Daarmee zit er ook veel verschil in hoe gezond ze zijn. De hoogste score voor gezondheid is een 7,3 en de laagste een 2,2. Over het algemeen zijn plantaardige kaasalternatieven van noten de gunstigste keuze voor je gezondheid. 

 2. 2
  Weinig eiwit

  Dierlijke kaas bestaat voornamelijk uit vet en eiwit. Daarnaast bevat het wat mineralen. In plantaardige kaas zit minder, of soms helemaal geen eiwit. Terwijl eiwit juist een belangrijke voedingsstof is. Het levert energie en bouwstoffen voor lichaamscellen. 

 3. 3
  Geen calcium en vitamine B12

  Alleen in de varianten gemaakt van noten of tofu kan van nature calcium zitten. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en zit van nature niet in plantaardige kaas. Er is 1 fabrikant die vitamine B12 toevoegt aan de vegan kazen.

Conclusie

De ingrediënten van plantaardige alternatieven voor kaas verschillen veel. Vegan kazen gemaakt van noten blijken qua samenstelling het gezondst. Is het gemaakt van kokosolie? Dan kun je er beter niet te veel van eten.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.