icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test gezondheid plantaardige kaas

Test
|
In de supermarkt en online vind je steeds meer alternatieven voor kaas. Zoals zuivelspread van cashewnoten, mozzarella van tofu of vegan feta. Deze kaasvervangers zijn beter voor het milieu. Maar zijn ze ook gezond? Wij bekeken 39 vegan kazen.
Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 14 oktober 2021

Plantaardige kaas 2

Test samenstelling plantaardige 'kazen'

Laatste update: 14 oktober 2021

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

 1. 1
  Kaas van noten, tofu of kokosolie

  De samenstelling van de kaasvervangers is heel verschillend. Daarmee zit er ook veel verschil in hoe gezond ze zijn. De hoogste score voor gezondheid is een 7,3 en de laagste een 2,2. Over het algemeen zijn plantaardige kaasalternatieven van noten de gunstigste keuze voor je gezondheid. 

 2. 2
  Weinig eiwit

  Dierlijke kaas bestaat voornamelijk uit vet en eiwit. Daarnaast bevat het wat mineralen. In plantaardige kaas zit minder, of soms helemaal geen eiwit. Terwijl eiwit juist een belangrijke voedingsstof is. Het levert energie en bouwstoffen voor lichaamscellen. 

 3. 3
  Geen calcium en vitamine B12

  Alleen in de varianten gemaakt van noten of tofu kan van nature calcium zitten. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en zit van nature niet in plantaardige kaas. Er is 1 fabrikant die vitamine B12 toevoegt aan de vegan kazen.

Conclusie

De ingrediënten van plantaardige alternatieven voor kaas verschillen veel. Vegan kazen gemaakt van noten blijken qua samenstelling het gezondst. Is het gemaakt van kokosolie? Dan kun je er beter niet te veel van eten.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Populaire artikelen

 • online-shopping-reviews

  Test online supermarkten

  In online supermarkten ontbreekt vaak wettelijk verplichte voedingsinformatie. De informatie is in geen enkele onderzochte webwinkel altijd volledig. Welke supers doen het beter?
 • 03-boterham-kaas

  Test duurzamere kaas

  Duurzamer geproduceerde kaas is beter voor dier en milieu. Maar wanneer is kaas écht duurzamer en hoe smaakt die dan?
 • Sneetjes meergranenbrood

  Test meergranenbrood

  Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
 • Combi vegan omeletmix

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs?