Test vegaburgers

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 24 februari 2020

Vegaburgers
Wij zijn er bijna..
3 highlights uit de test
- 1Flink zout
In vegaburgers zit veel zout, gemiddeld 1,4 gram. Dat is ongeveer ongeveer hetzelfde als een hamburger bevat. Het Voedingscentrum vindt dat een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag zitten.
- 2Verzadigd vet
De meeste vegaburgers bevatten een stuk minder verzadigd vet dan ‘gewone’ burgers. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige burgers zit zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Dat komt door het gebruik van kokosolie.
- 3Zo hebben we getest
Een panel van 65 proevers beoordeelt de smaak van 16 vegetarische burgers. Het oordeel over de gezondheid bepalen we op basis van de voedingswaarde en ingrediënten op het etiket.
Conclusie
Verzadigd vet
In de vleesvervangers zit gemiddeld 2,5% ongezond verzadigd vet. In hamburgers vaak 3 keer zoveel. Dat komt doordat er meestal zonnebloemolie is gebruikt.
Vier burgers bevatten wel veel verzadigd vet. Dat komt door het gebruik van kokosolie. Ondanks dat dit een plantaardige olie is, bestaat het bijna volledig (80%) uit verzadigd vet. Vandaar dat het bij kamertemperatuur hard en niet vloeibaar is.
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in
Populaire artikelen
Gezondere vegaburgers: welke kies je?
Vegaburgers zijn duurzamer en gezonder dan burgers van rundvlees. Maar de meeste zijn niet echt 'gezond'. Welke kun je als flexitariër, vegetariër of veganist het best kiezen?Test duurzamere filterkoffie
Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.Test rode kool met appel
Welke rode kool met appel is het lekkerst en het gezondst? Wij testten 25 varianten rode kool met appel.- Nieuws
Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score
De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.