icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Test vegaburgers

Test|Een vegaburger is over het algemeen veel minder milieubelastend dan vlees. Maar is hij ook gezond? En smaakt hij een beetje?

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:24 februari 2020

vleesvervanger

Vegaburgers

Laatste update: 24 februari 2020

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

  1. 1
    Flink zout

    In vegaburgers zit veel zout, gemiddeld 1,4 gram. Dat is ongeveer ongeveer hetzelfde als een hamburger bevat. Het Voedingscentrum vindt dat een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag zitten.

  2. 2
    Verzadigd vet

    De meeste vegaburgers bevatten een stuk minder verzadigd vet dan ‘gewone’ burgers. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige burgers zit zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Dat komt door het gebruik van kokosolie.
     

  3. 3
    Zo hebben we getest

    Een panel van 65 proevers beoordeelt de smaak van 16 vegetarische burgers. Het oordeel over de gezondheid bepalen we op basis van de voedingswaarde en ingrediënten op het etiket.
     

Conclusie

Verzadigd vet

In de vleesvervangers zit gemiddeld 2,5% ongezond verzadigd vet. In hamburgers vaak 3 keer zoveel. Dat komt doordat er meestal zonnebloemolie is gebruikt.

Vier burgers bevatten wel veel verzadigd vet. Dat komt door het gebruik van kokosolie. Ondanks dat dit een plantaardige olie is, bestaat het bijna volledig (80%) uit verzadigd vet. Vandaar dat het bij kamertemperatuur hard en niet vloeibaar is.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Word ook lid

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.

Nieuw & interessant

  • Vegetarisch broodbeleg
    21 sep.

    Test Vegetarisch broodbeleg

    Vegetarisch broodbeleg is gezonder dan echte vleeswaren. Maar is het ook even lekker? Ons smaakpanel proefde 11 merken plantaardige filet americain, smeerworst en paté. Twee lijken heel erg op vlees.
  • Americain Spread_DSC0814
    21 sep.

    Geproefd: Americain spread met jackfruit

    Albert Heijn verkoopt sinds kort een vegan alternatief voor filet americain. We proefden de Americain spread en onderzochten hoe het gezond het is.
  • Calve De Branders Pindakaas
    19 aug.

    Geproefd: De Branders pindakazen

    Calvé introduceert 3 nieuwe pindakaasvariaties onder de merknaam ‘De Branders’. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
  • yoghurt-kwark
    11 aug.

    Magere kwark

    Wie denkt dat alle magere kwark uit de supermarkt ongeveer hetzelfde is heeft het mis. Wij namen 17 varianten onder de loep.