icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Test paddenstoelensoep

Test
|
Weinig paddenstoelen, veel zout. Dat is vaak het recept voor paddenstoelensoep uit de supermarkt. Welke springen eruit? We namen er 19 onder de loep.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck Expert Voeding & Gezondheid

Artikel voor leden
Gepubliceerd op: 8 december 2020
Champignonsoep 1200x800

De beste paddenstoelensoep

01_unox_speciaal_champignonsoep-bewerkt

Unox Speciaal romige champignonsoep

 • Beste uit de Test
 • Testoordeel: 6,8
 • Richtprijs: €2,80 (570 ml)

Van de 4 soorten van Unox is dit de lekkerste. Maar hij is niet de allerlekkerste uit de test. ‘Er mag meer paddenstoel in’ en ‘Is wel lekker, maar iets te dun en niet romig’, lichten de proevers toe. Wat minder zout zou het testoordeel flink opschroeven.

09_jumbo_champignon-bewerkt

Jumbo Champignonsoep

 • Beste Koop
 • Testoordeel: 6,5
 • Richtprijs: €1,65 (800 ml)

Prima soep voor liefhebbers van een romige en wat dikkere soep. ‘Lekkere soep, misschien een beetje te romig’, vat een proever het samen. Over het zoutgehalte is een proever kort maar krachtig: ‘Gebruik minder zout!’

Alle testresultaten

Lekkerste in blik

Het opvallendst is dat soep uit blik beduidend lekkerder wordt gevonden dan soep uit een zak. Misschien doordat in een blik meestal alleen champignons zitten. In een zak zitten ook andere paddenstoelsoorten. Blijkbaar vallen champignons het meest in de smaak. De lekkerste van het stel is een champignonsoep uit blik van Aldi. Nagenoeg de goedkoopste uit de test. Onderaan bungelt de champignonsoep van Ekoplaza.

Zout

De soepen bevatten gemiddeld bijna 2 gram zout per kom. Dat is een derde van de maximaal aangeraden hoeveelheid voor een hele dag. Ook de proevers vinden de soep vaak te zout. De gebonden paddenstoelensoep van Albert Heijn is met 1,5 gram per kom het minst zout. Proevers missen ook vaak kruiden. En dat is nu juist een veel gezondere manier om soep op smaak te brengen.

Groente per kom

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente is 250 gram. Veel Nederlanders halen dit niet. Natuurlijk, alle beetjes helpen. Maar paddenstoelensoep draagt hier weinig aan bij. Met gemiddeld nog geen 40 gram groente per kom (vooral champignons en soms wat ui) schiet het niet erg op. Kleinstesoepfabriek bevat met 70 gram per kom de meeste champignons. Bij de ruim 4 borden champignonsoep van Unox blijft de teller steken op een schamele 10 gram champignons. Zo’n halve champignon per kom.

Ons advies

Een gezonde champignonsoep maak je zelf. Het zoutgehalte en de hoeveelheid champignons heb je dan zelf in de hand. Het Voedingscentrum heeft een goed recept.

Hoe wij testen

Een panel van 62 liefhebbers beoordeelde de smaak van 19 paddenstoelensoepen. De hoeveelheid zout, verzadigd vet en groente bepalen hoe gezond de soep is. Ook telt de volledigheid van het etiket mee in de beoordeling.

Populaire artikelen

 • Rijstwafel

  Test rijstwafels: lekker en gezond

  Rijstwafels zijn een populair tussendoortje. Dat heeft een goede reden, want ze zijn lekker en gezond. Dat blijkt uit onze test van 24 naturel rijstwafels.
 • Smaaktest 100% pindakaas

  Test 100% pindakaas: grote smaakverschillen

  Puur pinda’s, niks meer. Dat is 100% pindakaas. Toch zijn de smaakverschillen tussen de 32 potjes uit de supermarkt groot. Hoe kan dat?
 • Test appelmoes

  Test appelmoes

  In de supermarkt vind je inmiddels appelmoes zonder toegevoegde suiker. Smaakt die net zo lekker? Wij testten 24 varianten appelmoes en lieten het proeven door een smaakpanel.
 • Vegaburges op plankje

  Gezondere vegaburgers: welke kies je?

  Vegaburgers zijn duurzamer en gezonder dan burgers van rundvlees. Maar de meeste zijn niet echt 'gezond'. Welke kun je als flexitariër, vegetariër of veganist het best kiezen?