icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test paddenstoelensoep

Test
|
Weinig paddenstoelen, veel zout. Dat is vaak het recept voor paddenstoelensoep uit de supermarkt. Welke springen eruit? We namen er 19 onder de loep.
thomas cammelbeeck

Thomas CammelbeeckExpert voeding & gezondheid

Artikel voor leden
Gepubliceerd op:8 december 2020
Champignonsoep 1200x800

De beste paddenstoelensoep

01_unox_speciaal_champignonsoep-bewerkt

Unox Speciaal romige champignonsoep

 • Beste uit de Test
 • Testoordeel: 6,8
 • Richtprijs: €2,80 (570 ml)

Van de 4 soorten van Unox is dit de lekkerste. Maar hij is niet de allerlekkerste uit de test. ‘Er mag meer paddenstoel in’ en ‘Is wel lekker, maar iets te dun en niet romig’, lichten de proevers toe. Wat minder zout zou het testoordeel flink opschroeven.

09_jumbo_champignon-bewerkt

Jumbo Champignonsoep

 • Beste Koop
 • Testoordeel: 6,5
 • Richtprijs: €1,65 (800 ml)

Prima soep voor liefhebbers van een romige en wat dikkere soep. ‘Lekkere soep, misschien een beetje te romig’, vat een proever het samen. Over het zoutgehalte is een proever kort maar krachtig: ‘Gebruik minder zout!’

Alle testresultaten

Lekkerste in blik

Het opvallendst is dat soep uit blik beduidend lekkerder wordt gevonden dan soep uit een zak. Misschien doordat in een blik meestal alleen champignons zitten. In een zak zitten ook andere paddenstoelsoorten. Blijkbaar vallen champignons het meest in de smaak. De lekkerste van het stel is een champignonsoep uit blik van Aldi. Nagenoeg de goedkoopste uit de test. Onderaan bungelt de champignonsoep van Ekoplaza.

Zout

De soepen bevatten gemiddeld bijna 2 gram zout per kom. Dat is een derde van de maximaal aangeraden hoeveelheid voor een hele dag. Ook de proevers vinden de soep vaak te zout. De gebonden paddenstoelensoep van Albert Heijn is met 1,5 gram per kom het minst zout. Proevers missen ook vaak kruiden. En dat is nu juist een veel gezondere manier om soep op smaak te brengen.

Groente per kom

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente is 250 gram. Veel Nederlanders halen dit niet. Natuurlijk, alle beetjes helpen. Maar paddenstoelensoep draagt hier weinig aan bij. Met gemiddeld nog geen 40 gram groente per kom (vooral champignons en soms wat ui) schiet het niet erg op. Kleinstesoepfabriek bevat met 70 gram per kom de meeste champignons. Bij de ruim 4 borden champignonsoep van Unox blijft de teller steken op een schamele 10 gram champignons. Zo’n halve champignon per kom.

Ons advies

Een gezonde champignonsoep maak je zelf. Het zoutgehalte en de hoeveelheid champignons heb je dan zelf in de hand. Het Voedingscentrum heeft een goed recept.

Hoe wij testen

Een panel van 62 liefhebbers beoordeelde de smaak van 19 paddenstoelensoepen. De hoeveelheid zout, verzadigd vet en groente bepalen hoe gezond de soep is. Ook telt de volledigheid van het etiket mee in de beoordeling.

Lees verder

Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.