
Aniek Aarsman Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:6 februari 2024
We bekeken 22 plantaardige alternatieven voor zalm, tonijn en vissticks. Deze visvervangers lijken op het eerste gezicht op vis. Maar daar houdt de vergelijking ook meteen op. De meeste visvervangers hebben niet de goede eigenschappen van vis. Meestal ontbreken de unieke visvetzuren, en in een groot deel van de producten zit bijna geen eiwit.
In een goede visvervanger zit op z’n minst algen(olie). Daarin zitten gezonde visvetzuren en het mineraal jodium. Net als in vis. De gezonde visvetzuren in algen zijn de omega 3-vetzuren: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze beschermen je waarschijnlijk tegen hart- en vaatziektes. Ook hebben algen vaak een vissige smaak.
Visvervangers met algenolie:
Vijf van de 22 visvervangers zijn redelijke visvervangers. Hierin zitten niet de visvetzuren die in algen(olie) zitten. Maar wel een ander omega 3-vetzuur: alfalinoleenzuur (ALA). Daaruit kan je lichaam zelf de visvetzuren (EPA/DHA) aanmaken. Alleen gebeurt dit wel in kleine hoeveelheden. Daarom zijn dit redelijke visvervangers. Jammer genoeg gaat meer dan de helft van deze groep de mist in bij de hoeveelheid eiwit (te laag) en het zoutgehalte (te hoog).
Visvervangers met ALA:
Meer dan de helft van de geteste producten is geen goede visvervanger. Hierin zit geen geen algenolie of heel weinig ALA. Laat deze maar staan in de supermarkt:
De producten van Vegan Zeastar en enkele producten van Unfished zijn gemaakt van water, zetmeel en suiker en bevatten geen eiwit.
Vis eten is gezond, maar het heeft ook nadelen. Er is steeds meer bekend over de aanwezigheid van zware metalen, dioxines en PFAS in sommige vissoorten. En vanwege de visstand en het milieu is het eten van veel vis ook niet aan te raden.
De zeeën worden echt leeggevist. Paling staat al op de rode lijst van ernstig bedreigde vissoorten. En kabeljauw is al zo overbevist dat je de vis beter niet kunt eten zonder duurzaamheidskeurmerk. Ook maken sleepnetten de bodem kapot. Kweekvis heeft ook nadelen, zoals milieubelasting door het energie- en waterverbruik.
Je kunt vis niet vervangen door één ander voedingsmiddel. Vanuit de wetenschap is nog niet precies duidelijk waarom vis zo gezond is. Misschien zitten er meer stoffen dan EPA en DHA in vis die je beschermen tegen hart- en vaatziektes.
Zorg dat je voldoende voedingsmiddelen eet met het omega 3-vetzuur ALA. Je lichaam kan dit omzetten in kleine hoeveelheden EPA/DHA. ALA komt van nature voor in plantaardige voeding. Vooral in lijnzaad(olie), koolzaadolie en sojaolie, maar ook in walnoten en groene bladgroenten.
Visolie-supplementen bevatten natuurlijk de visvetzuren EPA/DHA. Algenolie-supplementen zijn daar een plantaardige versie van. Lees de veestgestelde vragen over algenolie.
Volgens de Vegetariërsbond kun je prima zonder vis. Andere zaken zijn minstens zo belangrijk voor je gezondheid. Minder verzadigd vet eten, minder alcohol drinken, voldoende bewegen en een gezond gewicht. Een plantaardig eetpatroon met weinig dierlijke producten verlaagt ook het risico op hart- en vaatziektes.
Wil je wel vis eten? Kies dan voor gecertificeerde vis met een keurmerk: het MSC-keurmerk, het ASC-keurmerk of met het keurmerk EU-Biologisch. Bij vis in de supermarkt staat het keurmerk op de verpakking. Bij de viskraam of in de viswinkel kan de Viswijzer op goodfish.nl je op weg helpen.

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
