
Kajo Mo Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:30 augustus 2022
Meergranenbrood is brood waarin minstens 3 soorten granen zitten. Het meel mag niet meer dan 90% van 1 graansoort bevatten. In de praktijk zitten er ook vaak pitten en zaden in, maar dat is niet verplicht.
Je denkt misschien dat meergranenbrood net zo gezond is als bruin of volkorenbrood. Maar je kunt de broden niet met elkaar vergelijken. Wit, bruin en volkoren zeggen iets over de meelsoort. In volkorenmeel zitten meer vezels dan in bloem. Daarom is volkorenbrood gezonder dan witbrood.
Uit 'meergranen' kun je niet afleiden of de granen volkoren zijn. Meergranenbrood kan dus wit, bruin of volkoren zijn. Gelukkig moet dat sinds juli 2022 altijd bij de naam staan. Een meergranenbrood gemaakt van tarwebloem, maïsbloem en speltbloem heet dan bijvoorbeeld ‘wit meergranenbrood’.
De meeste broden worden in de fabriek afgebakken, gesneden en voorverpakt. Sommige broden worden pas in de winkel gesneden. Die zijn merkbaar verser en de korst heeft een betere bite. Ten slotte is er ook brood dat pas in de winkel wordt afgebakken. Maar dat is niet per se het lekkerst.
Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden voor de Consumentengids van september 2022.

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
