icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test meergranenbrood: vooral veel tarwe

Meergranenbrood lijkt vaak bijzonder gezond en lekker. Maar is dat ook zo? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
Kajo_Mo_200x200

Kajo Mo   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:30 augustus 2022

Sneetjes meergranenbrood

Dit artikel is gebaseerd op de test meergranenbrood uit de Consumentengids van september 2022.

Wat is meergranenbrood precies?

Meergranenbrood is brood waarin minstens 3 soorten granen zitten. Het meel mag niet meer dan 90% van 1 graansoort bevatten. In de praktijk zitten er ook vaak pitten en zaden in, maar dat is niet verplicht.

Net zo gezond als bruin of volkoren?

Je denkt misschien dat meergranenbrood net zo gezond is als bruin of volkorenbrood. Maar je kunt de broden niet met elkaar vergelijken. Wit, bruin en volkoren zeggen iets over de meelsoort. In volkorenmeel zitten meer vezels dan in bloem. Daarom is volkorenbrood gezonder dan witbrood.

Uit 'meergranen' kun je niet afleiden of de granen volkoren zijn. Meergranenbrood kan dus wit, bruin of volkoren zijn. Gelukkig moet dat sinds juli 2022 altijd bij de naam staan. Een meergranenbrood gemaakt van tarwebloem, maïsbloem en speltbloem heet dan bijvoorbeeld ‘wit meergranenbrood’.

In de fabriek of in de winkel verpakt?

De meeste broden worden in de fabriek afgebakken, gesneden en voorverpakt. Sommige broden worden pas in de winkel gesneden. Die zijn merkbaar verser en de korst heeft een betere bite. Ten slotte is er ook brood dat pas in de winkel wordt afgebakken. Maar dat is niet per se het lekkerst.

Lees meer in de Consumentengids

Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden voor de Consumentengids van september 2022.

Hoe wij meergranenbrood testen

 • Een smaakpanel van 61 liefhebbers proefde blind 17 gesneden bruine en volkoren meergranenbroden.
 • We beoordeelden de voedingswaarde: de vermelde hoeveelheid vezels en zout.
 • We checkten de volledigheid van het etiket en of dat aan de (nieuwe) regels voldoet.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
 • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

  Plantaardige yoghurt

  Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.
 • Openingsbeeld Fruitmisleiders

  Lokfruit: misleiding met fruit

  Fabrikanten tonen op de voorkant van verpakkingen graag duurdere fruitsoorten, zoals bessen en aardbeien. Terwijl die vaak nauwelijks of soms zelfs niet in het product zitten. Wij laten je de trucs zien.