Test multivitamines voor 50+'ers

Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:24 september 2019

3 Highlights uit de test
- 1Te hoge dosering
Twee multivitamines vliegen uit de bocht met een onaanvaardbaar hoge dosering vitamine B6 of zink. Ook veel andere vitamines en mineralen zijn regelmatig in een onnodig hoge dosering aanwezig.
- 2Vitamine D: te weinig of juist te veel
Van alle onderzochte vitaminepillen bevatten 21 multivitamines te weinig vitamine D. Dan moet je bovenop de multivitamine ook nog extra vitamine D pillen of druppels nemen. Zeventien vitaminepreparaten bevatten juist te veel vitamine D. Dat is nergens voor nodig. Van meer vitamine D dan aanbevolen is niet bewezen dat het extra gezond is. Wij raden deze multivitamines dan ook niet aan.
- 3Alleen vitamine D
We treffen ook 5 vitaminepillen aan voor 50+’ers of ‘senioren’ met alleen vitamine D. Geen multivitamine dus. Twee daarvan bevatten precies die hoeveelheid vitamine D zodat het geschikt is voor iedereen ouder dan 50+.
Deze mulitvitamines hebben we getest
Afraders: te hoge doseringen vitamine B6 en zink
Merk en type | Onaanvaardbare dosering van: |
Nature's Way Alive! men's 50+ ultra potency | B6 en zink |
Essential organics Men-plex 50+ | Zink |
Deze 2 multivitamines komen de gezondheid niet ten goede. Ze bevatten een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine B6 of zink. Dat betekent dat de dosering van deze vitamines hoger is dan de aanvaardbare bovengrens zoals vastgesteld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA).
Schrikbarend is vooral de 40 milligram vitamine B6 in Alive! Men’s 50+ ultra potency van Nature’s Way. Het is namelijk sinds 2018 bij wet verboden dat een supplement meer dan 21 milligram B6 bevat. Dit omdat een te veel aan B6 neurologische klachten kan geven.
Conclusie
Slechts 11 potjes doorstaan onze toets en bevatten de aanbevolen hoeveelheid vitamine D en een niet onnodig hoge dosering van de andere vitamines en minderalen.Twee merken multivitamines vallen in positieve zin op doordat de op het etiket aangegeven doelgroep precies overeenkomt met de adviezen van de Gezondheidsraad. Deze merken eindigen daarom bovenaan.
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in
Populaire artikelen
Lokfruit: misleiding met fruit
Fabrikanten tonen op de voorkant van verpakkingen graag duurdere fruitsoorten, zoals bessen en aardbeien. Terwijl die vaak nauwelijks of soms zelfs niet in het product zitten. Wij laten je de trucs zien.Volkoren vaak duurder dan wit
Witte graanproducten zijn niet zo gezond maar vaak wel lekker goedkoop. Een ongezonde prijsdrempel. Lidl en Albert Heijn geven het goede voorbeeld door de prijs van volkoren te verlagen naar die van wit.- Nieuws
Aanbod volkoren onder de maat, Consumentenbond wil wettelijke maatregelen
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt zelden volkoren granen bevatten. De Consumentenbond wil dat de overheid wettelijke maatregelen neemt om het aanbod in de supermarkten gezonder te maken. Test volkorengranen in kant-en-klaarmaaltijden
Volkoren is gezond. Toch zijn in bijna alle kant-en-klaarmaaltijden de granen niet volkoren. Wat gaat het mis?