icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lokfruit: misleiding met fruit op verpakkingen

Fabrikanten tonen op de voorkant van verpakkingen graag duurdere fruitsoorten, zoals bessen en aardbeien. Terwijl die vaak nauwelijks of soms zelfs niet in het product zitten. Wij laten je de trucs zien.
Kajo_Mo_200x200

Kajo Mo   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:21 november 2023

Openingsbeeld Fruitmisleiders

 Verleiding of misleiding?

Informatie op het etiket mag niet dubbelzinnig of misleidend zijn. Maar de grens tussen verleiding en misleiding is niet altijd duidelijk. Fabrikanten hebben allerlei manieren om producten mooier af te beelden dan ze in werkelijkheid zijn.

Truc: pronken met dure fruitsoorten

Fabrikanten pronken graag met duurdere fruitsoorten, terwijl hun product bijvoorbeeld grotendeels goedkope appel bevat. Maar die appel verzwijgen ze op de voorkant. Meestal hoeven ze daarom ook niet het percentage appel te vermelden in de ingrediëntenlijst.

Truc: afbeelding fruit niet in verhouding met inhoud

Afbeeldingen geven vaak de indruk dat er een overvloed van een luxe fruitsoort in een product zit. Terwijl het in werkelijkheid gaat om veel minder. Dat mag niet, want de regel is dat afbeeldingen ‘proportioneel’ moeten zijn. Oftewel, in de juiste verhouding.

Truc: fruit blijkt alleen aroma

Zie je een afbeelding van een fruitsoort op een verpakking, dan mag je verwachten dat dat fruit ook echt in het product zit. Maar soms gaat het alleen om een aroma. In dat geval moeten fabrikanten duidelijk maken dat het om een ‘smaak’ gaat. Dat gebeurt helaas niet altijd. Doen ze dat niet, dan is dat misleidend.

Check altijd de ingrediënten

Dure fruitsoorten geven producten een goed imago. Daarom zie je ze vaak op de voorkant van verpakkingen. Maar kijk je naar de ingrediënten op de achterkant, dan blijkt je drankje of snack ineens veel minder luxe. In de ingrediëntenlijst staat de werkelijke samenstelling van een product.

Duidelijke richtlijnen tegen misleiding

Fabrikanten zien veel ruimte om de huidige regels en richtlijnen over eerlijke etiketten te omzeilen. Wij pleiten al jaren voor betere maatregelen tegen misleiding. Ook nu willen we duidelijkere richtlijnen. Dat lieten we weten aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). En we zullen problematische verpakkingen melden bij de Reclame Code Commissie. Die beoordeelt of een etiket door de beugel kan.

Wij houden je op deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.