Vitamine D: etikettentest supplementen

Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:15 oktober 2020

3 highlights uit de test
- 1Te hoge dosering vitamine D
Eén potje met vitaminepillen adviseert een dosis van 100 microgram vitamine D per dag. Een dosis die niet is toegestaan volgens de Warenwet. Het maximum is 75 microgram.
- 2Te weinig of te veel vitamine D
Van de 58 potjes vitaminepillen bevatten er 21 precies voldoende vitamine D3. Twee adviseren een te lage hoeveelheid en nog eens 2 bevatten een onlogische hoeveelheid van 15 microgram. Deze hoeveelheid vitamine D wordt voor geen enkele groep aangeraden.
- 3Relevante informatie ontbreekt op het etiket
Op de etiketten staan vaak vage claims, zoals ‘Ondersteunt het immuunsysteem’ en ‘Goed voor botten en tanden’. Relevante informatie voor wie welke hoeveelheid vitamine D wordt aangeraden ontbreekt meestal. Slechts op 12 potjes vitaminepillen is deze informatie te vinden.
Zo hebben we getest
We kochten in totaal 58 potjes vitamine D3 voor volwassen. Voor grote groepen wordt namelijk extra vitamine D aangeraden door de Gezondheidsraad. Meestal is dit 10 microgram. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar of met een vitamine D tekort wordt het dubbele aangeraden, dus 20 microgram.
We bekeken of:
- De juiste aanbevolen hoeveelheid wordt aangeraden.
- Op het etiket wordt aangegeven voor welke groepen welke hoeveelheid vitamine D wordt geadviseerd.
De producten zijn ingekocht in augustus 2020.
Alle geteste vitaminepillen bevatten vitamine D3. Dat is de meest effectieve vorm.
De beste supplementen
Van de 58 onderzochte potjes vitaminepillen zijn er 12 die zowel de juiste hoeveelheid vitamine D adviseren én de informatie op het etiket plaatsen. De top 3 goedkoopste zijn:
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in
Populaire artikelen
Lokfruit: misleiding met fruit
Fabrikanten tonen op de voorkant van verpakkingen graag duurdere fruitsoorten, zoals bessen en aardbeien. Terwijl die vaak nauwelijks of soms zelfs niet in het product zitten. Wij laten je de trucs zien.Volkoren vaak duurder dan wit
Witte graanproducten zijn niet zo gezond maar vaak wel lekker goedkoop. Een ongezonde prijsdrempel. Lidl en Albert Heijn geven het goede voorbeeld door de prijs van volkoren te verlagen naar die van wit.- Nieuws
Aanbod volkoren onder de maat, Consumentenbond wil wettelijke maatregelen
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt zelden volkoren granen bevatten. De Consumentenbond wil dat de overheid wettelijke maatregelen neemt om het aanbod in de supermarkten gezonder te maken. Test volkorengranen in kant-en-klaarmaaltijden
Volkoren is gezond. Toch zijn in bijna alle kant-en-klaarmaaltijden de granen niet volkoren. Wat gaat het mis?