Rundergehakt flink duurder: wat zijn alternatieven?
Onderzoek
Recordprijs voor rundergehakt
De prijs van rundergehakt is in korte tijd flink gestegen. Rundvlees was nog nooit zo duur. We kregen begin maart de eerste melding binnen via ons Meldpunt Eerlijk. Daarna lieten veel meer consumenten weten dat ze de prijsstijging wel erg fors vinden.
Sinds begin dit jaar is de prijs voor rundergehakt met 40% gestegen. Van gemiddeld €12,25 per kilo rundergehakt naar €17,15. Dat is zo'n €5 meer in nog geen jaar tijd.
Waarom stijgen de prijzen?
Rundergehakt is duurder geworden omdat er wereldwijd een tekort is. Er is meer vraag dan aanbod.
Een grotere internationale vraag
In Azië en het Midden-Oosten wordt meer rundvlees gegeten en door extreme droogte is er in de VS een tekort aan gras en veevoer. Daardoor slachtten Amerikanen meer koeien. Dat leverde tijdelijk meer vlees op, maar daarna juist een schaarste. Handelaren in de VS kochten daarom meer rundvlees uit Europa.
Blauwtonguitbraak van vorig jaar
Zieke dieren verzwakten door de blauwtong en kregen minder kalveren. Daardoor zijn er nu minder runderen.
Een kleinere veestapel
Door technologische verbeteringen kunnen boeren hun melkkoeien steeds meer melk laten produceren. Daardoor zijn minder koeien nodig, maar dat betekent ook minder koeien voor het vlees. Vanwege natuur- en milieubeleid wordt de veestapel ook kleiner.
En verder hebben boeren hogere kosten door duurder voer en hogere energiekosten.
Supermarkten rekenen die hogere kosten door aan de klanten. Met hoeveel de prijs stijgt, verschilt per keten. Bij Jumbo steeg de prijs het hardst (+51%). Bij Hoogvliet het minst hard (+30%).
Ongezond en slecht voor het milieu
Rundvlees is niet alleen duur, er zijn meer nadelen. Het bevat veel ongezond
verzadigd vet en de impact op het milieu is het grootst van alle gehaktsoorten. Vanuit duurzaamheid en gezondheid bekeken, is het daarom best gek dat supermarkten je een flinke korting geven als je er heel veel van koopt.
De kiloprijs van een verpakking van 300 gram ligt gemiddeld de helft hoger dan die van een kiloverpakking. En een derde hoger dan die van 500 gram. Met dit soort voordeelverpakkingen wordt het eten van een ongezonde grote portie in de hand gewerkt.
Alternatieven voor rundergehakt
Er zijn verschillenden alternatieven voor rundergerhakt. De goedkopere en vaak gezondere alternatieven zijn: kipgehakt, half-om-halfgehakt, plantaardig verrijkt rundergehakt en 100% plantaardig gehakt. Deze 4 alternatieven zijn ook beter voor het klimaat.
Blijft gehakt zo duur?
Omdat rundvlees zo duur is, kiezen steeds meer mensen voor alternatieven. Daardoor kan de vraag dalen en de prijs weer zakken. Het is afwachten of mensen daarna weer meer rundvlees gaan eten. De alternatieven hebben voordelen voor je gezondheid en het klimaat. En die kunnen er best nog eens voor zorgen dat rundvlees minder populair gaat worden.
Nieuwste artikelen
Deel dit artikel



