icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Te weinig informatie bij online boodschappen

In online supermarkten ontbreekt vaak wettelijk verplichte voedingsinformatie. Daardoor kun je onvoldoende doordachte productkeuzes maken. De informatie is in geen enkele onderzochte webwinkel altijd volledig. Maar er is wel veel verschil. Welke supers doen het beter?
Kajo_Mo_200x200

Kajo Mo   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:25 oktober 2022

online-shopping-reviews

Dit artikel is gebaseerd op het artikel 'Werk aan de webwinkel' uit de Consumentengids van november 2022.

Nuttige voedingsinformatie

Als je in de supermarkt staat, dan vind je op het etiket van voedselverpakkingen nuttige voedingsinformatie over het product. Denk aan de allergenen, ingrediënten en voedingswaarde. Daarmee kun je checken hoe gezond, veilig en duurzaam een product is. En je kunt producten met elkaar vergelijken.

Ook verplicht in de webwinkel

Europese regels verplichten fabrikanten om de voedingsinformatie op het etiket te vermelden. Als een supermarkt online zijn producten verkoopt, moet die informatie ook op de productpagina's in de webwinkel staan. Want ook daar wil je net zo goed geïnformeerd worden. En dus doordachte keuzes maken voordat je iets bestelt.

Geen echte webwinkels

Soms lijkt een website op een webwinkel. Je ziet bijvoorbeeld (een groot deel) van het productassortiment en je kunt producten toevoegen. Maar die komen hooguit in een virtuele boodschappenlijst terecht. Je kunt ze niet bestellen. Daardoor hoeven zulke websites niet de verplichte informatie te vermelden.

Lees meer in de Consumentengids

Wij onderzochten hoe volledig de verplichte voedingsinformatie is in 7 online supermarkten.

Hoe wij online supermarkten beoordelen

 • We bezochten de webwinkel van Albert Heijn, Jumbo, Plus, Hoogvliet, Coop, Ekoplaza en Picnic.
 • In totaal bekeken we meer dan 300 productpagina's in de webwinkels.
 • Elke productpagina beoordeelden we op 11 criteria. Elk criterium is informatie die verplicht aanwezig moet zijn.
 • Criteria zijn bijvoorbeeld allergenen, ingrediënten en voedingswaarde. Maar ook vermeldingen bij specifieke producten. Zoals herkomst, broodsoort, alcoholpercentage en bepaalde waarschuwingen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.