! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test margarine en halvarine

Test
|
Het aanbod aan smeerbare vetten zoals margarines is enorm. Bij veel producten blijk je voornamelijk water op je brood te smeren. De informatie staat vaak verstopt op de achterkant van de verpakking. Hoe maak je toch een goede keuze? 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 31 augustus 2021

Test Plantaardige 'boter'

Laatste update: 31 augustus 2021

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

 1. 1
  Water op je brood

  Vet en water zijn de basis voor plantaardige boter. In veel gevallen koop je meer water dan vet. Goed voor de lijn, maar niet voor je portemonnee. Welke boterhamsmeersel bevat de grootste plas water? 

 2. 2
  Gezonde en ongezonde vetten

  In plantaardige boters zit een mix aan gezonde en ongezonde vetten. Voor je gezondheid kun je het beste een smeersel kiezen met zo min mogelijk ongezond verzadigd vet.

  Een kuipje uit de test bevat maar liefst 46,5% verzadigd vet. Voor je gezondheid kun je deze maar beter laten staan. Gelukkig zijn er ook kuipjes te koop met een gezondere vetverhouding. 

 3. 3
  Mooie verkooppraatjes

  De kuipjes staan vol met claims. Maar de meeste leuzen zijn vrij betekenisloos. Zo blijkt er in kuipjes waarop staat ‘met olijfolie’ soms maar weinig olijfolie toegevoegd. Hetzelfde geldt voor de kreet ‘met roomboter’. Ook daar valt het percentage roomboter vaak tegen.
  En dan hebben we het nog niet eens over claims als ‘goede start’ en ‘bewust’ gehad. Want wat bedoelt een producent daar eigenlijk mee?

In deze test bekijken we smeersels in kuipjes op basis van plantaardige olie. Denk aan margarine en halvarine. Maar ook lightproducten. Deze verschillen in vet-, water- en zoutgehalte. 

De beste producten 

De kuipjes zijn ingedeeld op basis van de hoeveelheid water. Hoe hoger het watergehalte, hoe lager het vetgehalte. De producten zijn onderverdeeld in 4 tabellen:

 • Kuipjes die 20 tot 35% water bevatten 
 • Kuipjes die 35 tot 50% water bevatten
 • Kuipjes die 50 tot 65% water bevatten
 • Kuipjes die 65 tot 80% water bevatten

Binnen iedere categorie staan de kuipjes met de gezondste samenstelling bovenaan. Deze bevatten relatief weinig ongezond verzadigd vet en zout.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • Plantaardige kaas 2
  Test | 14 okt.

  Test gezondheid plantaardige kaas

  In de schappen vind je steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas. Beter voor het milieu. Maar zijn de ook gezond?
 • Groente en paddestoelen mix 2
  23 sep.

  Geproefd: Snaqs krokante paddenstoelenmix en groentemix

  Zijn de krokante paddenstoelen- en groentemix van Snaqs lekker en gezond? We proefden de nieuwe zoutjes en bekeken de voedingswaarde.
 • Overzicht plantaardige kaas
  2 sep.

  Geproefd: 3 soorten veganistische kaas

  We proefden 3 veganistische kazen: Violife original flavour creamy, plantaardige cashewspread van Albert Heijn en Cicioni the original fermentino van Ekoplaza. Hoe smaken ze en wat is de voedingswaarde?
 • Tonijnsalade op brood
  Test | 31 aug.

  Test tonijnsalades

  In supermarkten vind je veel tonijnsalades. Albert Heijn en Jumbo verkopen er ieder zelfs 4, naast die van A-merk Johma. Wat zijn de verschillen? We testten 18 tonijnsalades.