icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mager gehakt toch niet zo mager

Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. Soms is mager gehakt zelfs vetter dan half-om-half of gewoon rundergehakt.  
Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 25 april 2022

Vetgehalte in gehakt

Behoorlijk vet 

Van 62 varianten supermarktgehakt bekeken we het vetgehalte. De vetpercentages van mager gehakt en extra mager rundergehakt liepen flink uiteen: van 7,9% tot 16,5%. Sommige varianten waren zelfs vetter dan spareribs of shoarmavlees. Ook is (extra) mager gehakt soms vetter dan half-om-half of gewoon rundergehakt.

In mager gehakt mag maximaal 15% vet zitten. De meeste bakjes (extra) mager gehakt uit onze steekproef gaan daar niet overheen. Toch zijn ze behoorlijk vet. Vooral als je kijkt naar mager gehakt in andere landen. Volgens een Europese richtlijn mag in mager gehakt maximaal 7% vet zitten.

Hoe kan mager gehakt zo vet zijn?

Als een fabrikant aan gehakt wat hulpstoffen toevoegt, dan gelden de Europese regels niet meer. Zoals druppels water, aroma of een antioxidant. Dit gehakt valt dan onder de Nederlandse warenwet. Daarin zijn de regels voor vet in mager gehakt veel soepeler. Het mag namelijk bestaan uit 15% vet. Hoe vetter het gehakt, hoe goedkoper het te maken is. Fabrikanten vinden het daarom niet erg om wat vet toe te voegen aan mager gehakt.

Soms vetter dan half-om-half of gewoon rundergehakt 

Mager gehakt met 7% vet of minder vind je niet in de Nederlandse supermarkt. Mager gehakt van Lebon komt met 7,9% vet in de buurt (te koop bij Marqt en Ekoplaza). We geven hieronder een overzicht van vetpercentages van extra mager gehakt, mager gehakt, half-om-half gehakt en gewoon rundergehakt. Met vetpercentages tot 15%.

Product Vetpercentage

Lebon mager gehakt van het rund* 

7,9% 

Dirk 1de beste rundergehakt extra mager 8,6%

LIDL Extra mager rundergehakt 

9,6% 

ALDI Extra mager rundergehakt 

9,7% 

Spar magere rundergehakt 

9,9% 

Lebon Gehakt half-om-half* 

10,4% 

LIDL Mager rundergehakt 

11% 

Albert Heijn Greenfields rundergehakt 

12% 

Albert Heijn Biologisch Mager rundergehakt 

12% 

Albert Heijn Mager rundergehakt 

12% 

Picnic Rundergehakt mager 12,4%

Dirk 1de Beste Rundergehakt mager 

12,8% 

Picnic Rundergehakt 12,8%

ALDI Mager half-om-half gehakt 

13% 

ALDI Mager rundergehakt 

13% 

PLUS Mager rundergehakt 

13% 

Hoogvliet Mager rundergehakt 13,4%

Jumbo Rundergehakt Mager 

14,1% 

Vomar Biologische Mager Rundergehakt 

14,1% 

Vomar Mager Rundergehakt 

14,1% 

Hoogvliet Biologisch rundergehakt 

14,6% 

LIDL Rundergehakt 

15% 

Peildatum: medio februari 2022. *Biologisch en te koop bij Ekoplaza/Marqt .

Wat opvalt is dat (extra) mager gehakt soms vetter dan is half-om-half of gewoon rundergehakt. Maar ook andersom. De Albert Heijns Greenfields (gewoon) rundergehakt bevat bijvoorbeeld 12% vet. Volgens de naam op de verpakking niet mager. Maar het heeft wel een laag vetpercentage.

Volgens de warenwet mag in normaal gehakt maximaal 25% vet zitten.  

Niet volgens de wet 

Verder vonden wij enkele varianten mager gehakt waarin meer dan 15% vet zit, volgens het etiket. Dat is verboden.  

 • Jumbo biologisch mager gehakt bevat 16,1% vet.

 • Hoogvliet extra mager gehakt bevat 16,5% vet.

In de online supermarkt van Hoogvliet vonden we zelfs mager gehakt met een vetpercentage van 19,8%. 

Volgens de 2 supermarkten gaat het hier om ongelukkige fouten. Zij zeggen dat de echte vetpercentages lager liggen. Ze beloven deze fouten aan te passen. 

Waarom is vet in gehakt niet gezond? 

Vet in gehakt is van dierlijke oorsprong. En het is voor een groot deel verzadigd vet. Dit is ongezonder dan het onverzadigde vet uit vis of noten. Verzadigd vet verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed. Daarom past alleen gehakt met maximaal 5% verzadigd vet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat is gelijk aan een totaal vetgehalte van ongeveer 12%.

Wat hebben wij onderzocht?  

We vergeleken het vetgehalte van 62 varianten supermarktgehakt: van mager en gemend tot aan half-om-half en rundergehakt. We gebruiken de informatie op het etiket om het vetgehalte te bepalen. 

Populaire artikelen

 • Sneetjes meergranenbrood

  Test meergranenbrood

  Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
 • Combi vegan omeletmix

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?