icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Bakboter of bakolie? Bak en braad gezond

Test|Bij het bakken en braden kom je een heel eind met olie en roomboter. Toch is er een enorm aanbod van speciale bak- en braadproducten. Hoe gezond zijn die flesjes bakolie en pakjes bakboter? Wij beoordeelden 51 varianten. 

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 mei 2020

Bak en braad

Test gezondheid bak & braad

Laatste update: 12 mei 2020

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

  1. 1
    Voor vlees

    Ongeveer de helft van de geteste producten is specifiek bedoeld voor het bereiden van vlees. De rest is voor algemeen gebruik: koken, bakken en roerbakken. Het belangrijkste verschil is dat producten voor vlees niet of nauwelijks water bevatten en er meestal melkeiwit is toegevoegd. Dat laatste geeft vlees een mooi kleurtje.

    De allergezondste uit de test is een flesje voor het bakken van vlees.

  2. 2
    Pakjes ongezond

    De pakjes bak en braad bevatten veel ongezond vet. Gemiddeld is 40% van het vet verzadigd. Alle geteste pakjes vallen dan ook buiten de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

    Flesje bak en braad zijn veel gezonder. Er is zelfs een flesje met slechts 8% verzadigd vet.

  3. 3
    Vaak zout

    Aan de meeste van de geteste producten is keukenzout toegevoegd. Zout heeft niet alleen een functie voor de smaak, het geeft ook bakgemak. Het zorgt namelijk voor minder gespetter. 

    Meer dan 0,4 gram per 100 gram zout in een bak- en braadproduct vindt het Voedingscentrum niet meer gezond. Slechts 20 producten blijven hieronder.

Conclusie

Flesjes

Bak- en braadproducten in een flesje zijn altijd vloeibaar bij kamertemperatuur. Ze bevatten dus vooral onverzadigde vetten. Het aandeel verzadigd vet zit tussen de 8% en 15%.

Ter vergelijking: bij zonnebloemolie is 10% van het vet verzadigd, bij olijfolie is dat 15%.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Word ook lid

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.

Nieuw & interessant

  • Vegetarisch broodbeleg
    21 sep.

    Test Vegetarisch broodbeleg

    Vegetarisch broodbeleg is gezonder dan echte vleeswaren. Maar is het ook even lekker? Ons smaakpanel proefde 11 merken plantaardige filet americain, smeerworst en paté. Twee lijken heel erg op vlees.
  • Americain Spread_DSC0814
    21 sep.

    Geproefd: Americain spread met jackfruit

    Albert Heijn verkoopt sinds kort een vegan alternatief voor filet americain. We proefden de Americain spread en onderzochten hoe het gezond het is.
  • Calve De Branders Pindakaas
    19 aug.

    Geproefd: De Branders pindakazen

    Calvé introduceert 3 nieuwe pindakaasvariaties onder de merknaam ‘De Branders’. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
  • yoghurt-kwark
    11 aug.

    Magere kwark

    Wie denkt dat alle magere kwark uit de supermarkt ongeveer hetzelfde is heeft het mis. Wij namen 17 varianten onder de loep.