icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Vegetarisch broodbeleg langs de Nutri-Score-meetlat

Vegetarisch broodbeleg is beter voor dier en milieu dan vlees, maar is het ook gezonder? Nutri-Score helpt je kiezen.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 2 april 2020

Nutriscore openingsbeeld Broodbeleg2

Werkelijk gezond?

Magere vleeswaren zoals kipfilet en ham bevatten veel zout en krijgen een Nutri-Score D. Vette soorten zoals salami en smeerworst bevatten ook nog eens veel verzadigd vet en calorieën en scoren een E. Kun je dan beter kiezen voor een vegetarische variant? Om dat inzichtelijk te maken kenden wij het voedselkeuzelogo Nutri-Score toe aan 33 soorten vegetarisch broodbeleg.

Gezondste keuze

Vijf van de 6 geteste soorten vegetarische filet americain krijgen een Nutri-Score C en één (die van Jumbo) zelfs een A. De reguliere niet-vegetarische variant scoort een D. 

Bij vegetarische (kip)filet en ham is het vergelijkbaar: vaak krijgen deze producten een C en soms een A. Een uitzondering op de regel is de vegetarische filet van Garden Gourmet. Die krijgt net als ‘echte’ kipfilet een D.

De 33 vegetarische tegenhangers van vleeswaren hebben nagenoeg allemaal een gezondere samenstelling dan vlees. Toch gaat het te ver om vegetarisch broodbeleg als gezond te bestempelen. Ze voldoen geen van alle aan de richtlijnen die het Voedingscentrum opstelde voor de Schijf van Vijf. Het zoutgehalte is hierbij het grootste probleem.

Minder gezonde keuze

Te veel zout

Gemiddeld bevat vegetarisch broodbeleg bijna 2 gram zout per 100 gram. In ‘echte’ vleeswaren zit slechts iets meer zout. In beide gevallen zit dat ruim boven de grens van het Voedingscentrum. Die vindt dat kant-en-klare vleesvervangers niet meer dan 1,1 gram zou zouden moeten bevatten. Alleen de Quorn Vegetarian Pepperoni voldoet hieraan. De boterhamworst van De Vegetarische Slager is met 3 gram het zoutst. 

Verzadigd vet uit kokosolie

In de meeste vegetarische producten zit zonnebloem-, raapzaad- of koolzaadolie die net als olijfolie vooral uit onverzadigde vetten bestaan. Een aantal vegetarische smeerpatés en smeerworsten vormt hierop een uitzondering. Die bevatten wél veel verzadigd vet, waardoor ze niet of nauwelijks gezonder zijn dan de vleesvariant.

In de smeerpatés van Zonnatura, Unox en De Vegetarische slager zit zelfs meer verzadigd vet dan in smeerpaté van vlees. Kokosolie is hier de boosdoener. Ondanks dat dit een plantaardige olie is bestaat het voornamelijk (85%) uit verzadigd vet.

Zonder ijzer en B12

Alleen de vegetarische crème américain van Smaeck en de Vega paté van Vivera zijn verrijkt met vitamine B12 of ijzer. Opvallend, omdat aan vleesvervangers bij de warme maaltijd wel vaak B12 en ijzer zijn toegevoegd.

Uit de test vegaburgers bleek in een vegaburger vaak 2,1 mg ijzer en 0,38 mcg vitamine B12 te zitten. Fabrikanten laten ons bij navraag vaak weten dat vegetarische vleeswaren vaak gegeten worden om af en toe vlees te vervangen. De vegetarische vleeswaren zijn geen volwaardige vleesvervangers. Daarom is het uit voedingskundig oogpunt niet nodig om B12 en ijzer toe te voegen.

De producten van Fit Food, VegAndum, Wheaty en Zonnatura zijn biologisch, waardoor ze aan andere regels gebonden zijn. Een daarvan is het niet mógen toevoegen van vitamines en mineralen.

Alle resultaten

In onderstaand overzicht kun je van de 33 soorten vegetarisch broodbeleg terugvinden welke Nutri-Score erbij hoort.

Zoek de verschillen

Op het oog vergelijkbare producten kunnen heel verschillend scoren. Nutri-Score helpt je een gezondere keuze te maken.

Salami

Salami heeft nooit een gezonde samenstelling en krijgt daarom steevast een Nutri-Score E. Ben je op zoek naar een vegetarische vervanger van salami dan kom je sowieso uit op een product dat een gezondere samenstelling heeft dan vlees. Het maakt het voor je gezondheid nog wel uit of je kiest voor het merk Wheaty of Veggi Deli met score C of Quorn met een Nutri-Score B.

Vegetarisch broodbeleg_vergelijking-3

 

Filet americain

De ‘filets americain’ van Jumbo en Smaeck lijken van de buitenkant erg op elkaar. Toch zijn ze wezenlijk anders. Die van Jumbo is op basis van wortelpulp en bevat weinig zout. Goed voor een A. Smaeck is van melk gemaakt en bevat flink wat calorieën en zout. Daardoor een C.

Vegetarisch broodbeleg_vergelijking-1

Gegrild gehakt

Gegrild gehakt bevat normaal gesproken veel verzadigd vet en zout en daarmee de laagste Nutri-Score. Het vegetarische gehakt van Garden Gourmet heeft met score D slechts een iets gezondere samenstelling. Een soortgelijk product van Albert Heijn scoort met een B een stuk beter.

Vegetarisch broodbeleg_vergelijking-2

Zo hebben we getest

We pasten de berekening van Nutri-Score toe op van 33 soorten vegetarische vleeswaren verkrijgbaar in de supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo en Ekoplaza. De Nutri-Score hebben we berekend op basis van de informatie op het etiket.

Lees ook

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • Gebruikstips_koffiezetapparaatontkalken

  Test duurzamere filterkoffie

  Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.
 • Rode kool met appeltjes 1 1200x800

  Test rode kool met appel

  Welke rode kool met appel is het lekkerst en het gezondst? Wij testten 25 varianten rode kool met appel.
 • Nutriscore-1200x800
  Nieuws

  Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score

  De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.
 • online-shopping-reviews

  Test online supermarkten

  In online supermarkten ontbreekt vaak wettelijk verplichte voedingsinformatie. De informatie is in geen enkele onderzochte webwinkel altijd volledig. Welke supers doen het beter?