icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ontbijtgranen langs de Nutri-Score-meetlat

Voor veel mensen zijn ontbijtgranen een vast onderdeel van het ontbijt. Het aanbod in de supermarkt is enorm. Hoe weet je wat een gezonde keuze is? Nutri-Score helpt je daarbij.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:28 juni 2019

Ontbijtgranen_1200x800

Werkelijk gezond?

Als je de verpakking moet geloven, zijn ontbijtgranen stuk voor stuk supergezond. In werkelijkheid is dat zeker niet zo. Welke zijn echt gezond en welke minder? Om dat inzichtelijk te maken, kenden wij het voedselkeuzelogo Nutri-Score toe aan 50 soorten ontbijtgranen:

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Taartdiagram_Ontbijtgranen

Zoek de verschillen

Op het oog vergelijkbare producten kunnen heel verschillend scoren. Nutri-Score helpt je een gezonde keuze te maken.

Ontbijtgranen vergelijk 1200x800-

De biologische cornflakes van Albert Heijn bestaan nagenoeg puur uit mais. Deze krijgt dan ook Nutri-Score A. De cornflakes van Kellogg’s daarentegen bevat per 100 gram ruim 1 gram zout en 8 gram suiker. Deze krijgt daarmee een score C en is dus een ongezondere keuze. 

Ontbijtgranen vergelijk 1200x800-2

De Quaker Granola Pecan & Brazil Nuts en de Eat Natural Super Granola Pinda's, Amandelen & Kokosnoot zien er allebei gezond uit. Afgaand op de voorkant verwacht je niet dat de granola van Eat Natural veel meer verzadigd vet bevat en daarmee een D scoort. De granola van Quaker is met een A duidelijk veel gezonder.

Ontbijtgranen vergelijk 1200x800-3

Het bekende Brinta Volkoren Graanontbijt heeft op een snufje zout na geen ongezonde toevoegingen en krijgt een A. Brinta Drinkontbijt bevat ruim 20% toegevoegde suikers en krijgt een B. Afgaande op de verpakkingen zou je toch denken dat deze producten even gezond zijn. Ondanks de toegevoegde suikers krijgt het drinkontbijt een B. Dit komt onder meer omdat het veel vezels bevat.

Genoeg gezonde keuze

Er zijn genoeg gezonde ontbijtgranen te vinden in de supermarkt. Van de 50 die wij bekeken, scoorden er 22 een A. Dat is maar liefst 44%. Ze bevatten veel vezels en eiwitten, en maar weinig suikers, verzadigd vet en zout. Denk aan onbewerkte producten zoals havermout, Brinta en cornflakes.

Maar ook voor de liefhebbers van muesli, granola en zelfs krokante muesli zit er genoeg gezonds tussen. Zo krijgen de Jumbo Crunchy Muesli rood fruit en Quaker Cruesli Nut Mix een A. Met rond de 10% suiker bevatten ze een relatief bescheiden hoeveelheid zoetigheid. Ook het gehalte verzadigd vet is laag. In de tabel (pdf) is precies te zien welke Nutri-Score de 50 ontbijtgranen krijgen.

Lees ook: Ontbijtgranen voor kinderen langs de Nutri-Score meetlat

Minder gezonde keuze

Suiker

Aan ontbijtgranen zijn regelmatig flink wat suikers toegevoegd. Zo bevat krokante muesli, zoals Quaker Cruesli, vaak veel toegevoegde suiker zoals honing. De Dorset Cereals cranberry, cherry & almond bevat met 31% verreweg de meeste suikers van allemaal en krijgt een C.

Deels gaat het om suikers uit het gedroogde fruit, voornamelijk rozijnen. Fruit is gezond, maar het fruit in ontbijtgranen is altijd gedroogd en daardoor zijn de van nature aanwezige suikers extra geconcentreerd. Veel gedroogd fruit betekent dus ook veel suikers. Het Voedingscentrum geeft aan dat meer dan 20% gedroogd fruit in ontbijtgranen ongezond is.

Verzadigd vet

In ontbijtgranen zit, naast suiker, vaak flink wat verzadigd vet. Gemiddeld zo’n 2,5%. Vooral in producten met kokos, cacao-nibs of chocolade loopt de hoeveelheid verzadigd vet snel op. Kokos en cacao-nibs bevatten van nature veel verzadigd vet (respectievelijk 30% en 60%).

In chocolade zit naast veel verzadigd vet ook nog veel suiker. Holie granola kokos & cacao nibs en Eat natural super granola pinda’s, amandelen & kokosnoot bevatten om die reden met 8% het meeste verzadigd vet van allemaal. Ze krijgen dan ook een C en een D.

Zout

In tegenstelling tot een ontbijtje met brood bevatten ontbijtgranen vaak weinig tot geen zout. Maar die vlieger gaat niet altijd op. 9 producten bevatten per 100 gram meer dan een halve gram zout. Dat zijn vooral flakes, zoals cornflakes en zogenoemde bran flakes. Vooral bij de merken Kellogg’s en Albert Heijn is dat vaak het geval.

Benieuwd wat nou een goede, gezonde samenstelling is van ontbijtgranen? Lees het artikel Ontbijtgranen, gezonde keuze of niet?

Zo hebben we ontbijtgranen geselecteerd

We pasten de berekening van Nutri-Score toe op 50 ontbijtgranen. Grotendeels afkomstig uit het overweldigende aanbod van de 2 grootste supermarkten: Albert Heijn en Jumbo. Alle categorieën zijn vertegenwoordigd, waaronder pap, (krokante) muesli, havermout en granola. Hoe groter het aanbod van een merk, hoe breder vertegenwoordigd in onze selectie.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.