Alcoholvrij bier: welke is de lekkerste?

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 23 mei 2017

Update november 2018
Dit is een test uit 2017. De samenstelling van het geteste bier kan inmiddels zijn gewijzigd.
De lekkerste
Heineken heeft nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort Heineken 0.0 hoge ogen. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest. Beide komen aardig in de buurt van echt pils. Heineken 0.0 wordt omschreven als ‘Puik alcoholvrij biertje!’ en ‘Het biertje smaakt fris en is dorstlessend’. Budels is een ‘Goed alternatief voor bier met alcohol’.
De verliezer: zuur en bitter
De verliezer is Bavaria 0.0% original. Al noemt deze bierbrouwer zichzelf ‘de onbetwiste no.1 in alcoholvrij bier’. Daar zijn onze proevers het duidelijk niet mee eens. Samen met Warsteiner wordt Bavaria het minst gewaardeerd. Bavaria vindt men te zuur en Warsteiner is wat te bitter en heeft te weinig biersmaak.
Top 10
Onze proevers van het testpanel kwamen uiteindelijk tot deze top 10:
- Heineken 0.0: lekker fris
- Budels malt 0,0%: een mooi biertje
- Amstel 0.0%: kleur iets te licht
- Budweiser Budvar B:Free (max 0,5% alcohol): weinig schuim
- Grolsch 0.0%: mooie schuimlaag
- Erdinger alkoholfrei (< 0,5% alcohol): te wrang
- Jupiler 0,0%: erg donker
- Palm N.A (< 0,25% alcohol): slaat snel dood
- Bavaria 0.0% original: erg zuur
- Warsteiner alkoholfrei (< 0,5% alcohol): te bitter
Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?
Alcoholvrij bier maken kan op 2 manieren:
- Met vergisting
Net als bij normaal pils ontstaat er alcohol. Deze wordt er later echter uitgehaald. - Zonder vergisting
Er ontstaat geen tot nauwelijks alcohol door een ander soort gist te gebruiken en het bier op heel lage temperatuur te brouwen.
Beide methoden zijn geschikt voor een goed alcoholvrij pilsje. Heineken en Budels gebruiken allebei een andere methode. Maar hoe goed de brouwers hun best ook doen, alcoholvrij bier zal nooit helemaal hetzelfde smaken als gewoon pils. Alcohol heeft namelijk een grote invloed op de smaak.
Feiten en fabels over alcoholvrij bier
Alcoholvrij betekent dat er helemaal geen alcohol in zit.
Fabel - In Nederland mogen bieren tot 0,1% alcoholvrij heten. Veel merken laten met de term 0.0 zien dat er helemaal geen alcohol in het bier zit. Voor buitenlands bier dat in Nederland wordt verkocht zijn de regels anders. Het Duitse Warsteiner en Erdlinger ‘alcoholfrei’ bier bevatten bijvoorbeeld 0,5% alcohol. Wil je helemaal alcoholvrij, lees dan dus goed het etiket voor je het blikje of flesje opentrekt.
Je mag autorijden als je bier met 0,5% alcohol drinkt.
Feit - Onderzoek laat zien dat na het in korte tijd drinken van 6 tot 8 glazen ‘alcoholvrij’ bier met 0,5% alcohol, het alcoholpromillage in het bloed niet of nauwelijks stijgt. Bij normaal gebruik kun je dus gerust autorijden.
Als je zwanger bent kun je bier drinken als er alcoholvrij opstaat.
Fabel - Zeker voor buitenlandse bieren gaat dit niet op. In sommige landen mag er tot 0,5% alcohol zitten in alcoholvrij bier. Voor Nederlandse merken geldt dat er maximaal 0,1% alcohol in mag zitten. Het Voedingscentrum raadt aan bij zwangerschap het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor bieren waar 0.0 of 0,0% opstaat. Hier zit helemaal geen alcohol in
Alcoholvrij bier is een ideale sportdrank
Fabel - Alcoholvrij bier is een goede dorstlesser, maar niet de ideale sportdrank. Daarvoor bevat het te weinig natrium. Natrium zorgt ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen en wordt vastgehouden in het lichaam.
Alcoholvrijbier en gewoon bier bevatten evenveel calorieën
Fabel - Pils is met 105 kcal per glas (25 cl) een energierijk drankje. Het bevat evenveel calorieën als cola. Hierbij is niet suiker of eiwit (4 kcal per gram) de grootste energieleverancier, maar alcohol (7 kcal per gram). Alcoholvrij bier bevat wel iets meer suiker, maar geen alcohol. Een glas alcoholvrij bier levert gemiddeld dan ook maar 60 kcal per glas. We spreken niet voor niets van een 'bierbuikje'.
Lees ook:
- Populair bij de barbecue: Huzarensalade getest
Nieuwste artikelen
- Artikel | Geproefd: Vegan ei-vervangers
- Artikel | Mager gehakt toch niet zo mager
- Artikel | Geproefd: Iglo's Vegetarische Vissticks
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?