icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Weinig informatie over afgebakken broodjes

Supermarkten geven nauwelijks voedingsinformatie over hun afgebakken broodjes in het schap. Je weet daardoor bijvoorbeeld niet of je wit-, bruin- of volkorenbrood koopt. Zonder die informatie kan je geen gezonde keus maken.
Kajo_Mo_200x200

Kajo Mo   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:27 september 2022

Verse afbakbroodjes in de supermarkt

Dit artikel is gebaseerd op het artikel 'Verse supermarktbroodjes' uit de Consumentengids van oktober 2022.

Vers afgebakken broodjes

In supermarkten vind je tegenwoordig veel vers afgebakken broodjes in het schap. Denk aan pistolets, rustieke bollen en triangels. Omdat je ze vers in een zak stopt, zit daar geen etiketinformatie op.

Andere regels

Op het etiket van voorverpakte producten moet informatie staan over bijvoorbeeld de ingrediënten en voedingswaarde. Maar dat hoeft niet voor verse producten die je zelf verpakt. Toch zou het nuttig zijn als supermarkten die informatie gewoon kunnen geven.

Het is wel verplicht om bij het schap te vermelden of de afgebakken broodjes wit, bruin of volkoren zijn. Namen zoals desem, spelt, rustiek, bourgondisch, luxe en volgranen zeggen daar niets over.

Geverfde broodjes

Witbrood wordt vaak donker gekleurd met bijvoorbeeld mout. Door die kleur denk je misschien dat het gezond is. Maar dat zegt dus niets. Alleen met de termen wit, bruin en volkoren weet je echt waar je aan toe bent.

Wij onderzochten in verschillende supermarkten welke informatie beschikbaar is bij vers afgebakken broodjes.

 

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
 • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

  Plantaardige yoghurt

  Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.