icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Weet wat je eet met Nutri-Score

Onze campagne voor Nutri-Score is succesvol. Op 1 januari 2024 is dit onafhankelijke voedselkeuzelogo in Nederland officieel ingevoerd. 

 

 • Wat is Nutri-Score?

  Nutri-Score is een voedselkeuzelogo. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product. De Nederlandse overheid heeft voor invoering van dit logo in Nederland gekozen.

  Dit is Nutri-Score

   

   

 • Waarom Nutri-Score?

  Met Nutri-Score kun je producten in één oogopslag vergelijken. Maar dan moet het wel op álle producten staan. Dit lukt alleen als het logo verplicht gesteld wordt. We roepen de Europese Commissie op om Nutri-Score op voedingsmiddelen verplicht te stellen.

 • Consumenten voor Nutri-Score

  Uit onderzoek is gebleken dat een ruime meerderheid van de Nederlandse consumenten positief is over Nutri-Score. Ruim 14.000 Nederlanders steunden het burgerinitiatief Pro-Nutri-Score.

Tijdlijn

25 april 2023

Nutri-Score hét officiële voedselkeuzelogo in Nederland

Per 1 januari 2024 is Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Hiermee sluit Nederland zich aan bij veel omringende landen, waar Nutri-Score consumenten al helpt bij het maken van gezondere keuzes. Wij zijn blij met het besluit van staatsecretaris Van Ooijen (VWS).

Meer informatie lees je in ons nieuwsbericht Succes Consumentenbond: Nutri-Score hét officiële voedselkeuzelogo in Nederland

Nutriscore-1200x800
30 maart 2023

Nutri-Score voor dranken aangepast

Een internationaal wetenschappelijke commissie heeft de Nutri-Score een update gegeven. Het gaat om de categorie dranken. Het herziene drankenalgoritme geeft onder andere een betere verdeling op basis van het suikergehalte in dranken weer.

Lees meer hierover in het rapport Update of the Nutri-Score algorithm for beverages van het Internationaal Scienific Committee.

nutri-score-algemeen
15 maart 2023

Europese gezondheidsorganisaties: verplicht Nutri-Score zo snel mogelijk in de EU

De EUPHA roept de Europese Commissie op de Nutri-Score als verplicht EU-breed voedselkeuzelogo niet langer uit te stellen. De EUPHA is een vereniging van gezondheidsorganisaties uit heel Europa (waaronder Nederland).

In meerdere landen wordt Nutri-Score al officieel gebruikt of zal het binnenkort worden ingevoerd (zoals in Nederland). Voor bedrijven is dat nu nog op vrijwillige basis. Daardoor staat het bedrijven, die bijvoorbeeld voornamelijk ongezonde producten verkopen, vrij het logo niet te gebruiken. Dat maakt Nutri-Score minder effectief. 

Lees meer over deze oproep van de vereniging van Europese gezondheidsorganisaties (EUPHA) (pdf).

Europa Nutriscore handen
29 november 2022

Gezondheidsraad positief over Nutri-Score

De Nutri-Score kan consumenten helpen bewuste keuzes te maken. Dat schrijft de Gezondheidsraad in zijn rapport over de Nutri-Score. De Consumentenbond is blij met dit postieve advies. 

Consumenten kunnen met de Nutri-Score makkelijker de samenstelling van voedingsmiddelen vergelijken, zegt de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad stelt ook dat het logo nog niet perfect is, maar ziet voldoende mogelijkheden om Nutri-Score verder te verbeteren. De Consumentenbond is het daarmee eens.

De Consumentenbond roept het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) op om nu haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten. Op 8 december 2022 is er een debat over leefstijlpreventie. In een brief vragen wij betrokken Kamerleden om vragen te stellen over de invoering van Nutri-Score.

Meer informatie lees je in ons nieuwsbericht voor snelle invoering Nutri-Score.

nutrischore-supermarkt
18 augustus 2022

Voedselkeuzelogo Nutri-Score verder ontwikkeld

De afgelopen maanden onderzocht een internationaal wetenschappelijke commissie eventuele aanpassingen voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Eind juli verscheen het eindverslag met voorgestelde aanpassingen.

Een aantal van de adviezen luidt onder meer om volkoren graanproducten gunstiger te beoordelen dan geraffineerde granen. En om onderscheid te maken tussen gezoete en ongezoete zuivelproducten. Verder zou rood vlees een minder gunstige score zou moeten krijgen dan gevogelte of vis.

Wij zijn, net als onze Europese koepelorganisatie BEUC, voorstander van de voorgestelde verbeteringen van Nutri-Score. Hiermee kan het voedselkeuze consumenten nog beter helpen bij het maken van gezondere keuzes. De volgende stap is een herziening van de Nutri-Score voor dranken. Die wordt eind 2022 verwacht.

Lees hier het rapport met de voorgestelde aanpassingen voor de Nutri-Score.

heerlijk-veganistisch-eten-groenten

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px