icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score

Nieuws
|
De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. In een onderzoeksrapport stelt de raad dat het kleurenlogo consumenten kan helpen bewuste keuzes te maken. In één oogopslag kun je zien of een product gezond is of niet. Het advies is een belangrijke steun voor de invoering van het logo vindt de Consumentenbond. Die roept daarom de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.
gerard spierenburg

Gerard Spierenburg   WoordvoerderGepubliceerd op:30 november 2022

Nutriscore-1200x800

Volgens de Gezondheidsraad kan Nutri-Score consumenten helpen een gezondere keuze te maken doordat ze de samenstelling van voedingsmiddelen makkelijk kunnen vergelijken. Het kleurenlogo met scores van A (groen, gezond) tot E (rood, ongezond) zegt iets over de hoeveelheid zout, suiker, verzadigd vet en vezels in een product. Dat is gemakkelijk te begrijpen. 

Ontmaskert misleiding

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Consumenten hoeven zo niet meer de achterkant van verpakkingen vol kleine lettertjes en ingewikkelde termen te bestuderen. Bovendien ontmaskert het logo misleidende verpakkingen. Een pak ontbijtgranen met daarop allerlei fruit en granen afgebeeld, kan door de mand vallen door de hoeveelheid suiker dat erin zit. Dat wordt met Nutri-Score gelijk duidelijk. Dan krijgt zo’n product een oranje D of rode E.’

Niet perfect

De Gezondheidsraad stelt ook dat het logo nog niet perfect is, maar ziet voldoende mogelijkheden om Nutri-Score verder te verbeteren. Zo moet er bijvoorbeeld beter onderscheid worden gemaakt tussen volkoren en witbrood, die krijgen soms nog beiden een groene A-score. De Consumentenbond is het daarmee eens. Molenaar: ‘Er kan zeker nog aan gesleuteld worden. Maar de Gezondheidsraad zegt ook dat het niet waarschijnlijk is dat er een voedselkeuzelogo beschikbaar komt dat wél volledig voldoet. En ook daar zijn we het mee eens.’

Snel invoeren

De Consumentenbond roept de staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) op om Nutri-Score nu snel in te voeren. En daarbij een publiekscampagne te starten om uit te leggen hoe het logo werkt en hoe het kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. In Europees verband pleit de Consumentenbond voor een verplichte invoering van Nutri-Score in heel Europa.

Populaire artikelen

 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
 • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

  Plantaardige yoghurt

  Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.