icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Waarom pleiten wij voor Nutri-Score?

Het overgrote deel van het assortiment in supermarkt bestaat uit bewerkte producten. Veel consumenten kopen deze producten regelmatig. Je ziet met Nutri-Score in 1 oogopslag welke producten relatief gezond zijn.

Gepubliceerd op:5 september 2019


Makkelijker kiezen

Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat consumenten Nutri-Score goed begrijpen en dat ze hiermee makkelijker keuzes kunnen maken. Met het logo zie je aan de voorkant van een verpakking direct of een product relatief gezond is. Dus je hoeft niet meer alles om te draaien.

De Nutri-Score is getest in 12 landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Bulgarije en Frankrijk. In al deze landen werkt het logo beter dan 3 andere logo's, waaronder het Engelse stoplichtensysteem. In het voorjaar van 2019 is de Nutri-Score ook in Nederland getest. Ook in Nederland waren de resultaten van Nutri-Score beter dan die van andere logo's.

Als je precies wilt weten wat in een product zit, kun je op de achterzijde van het product ook nog kijken naar de ingrediënten of de voedingswaardetabel. 

Wat is Nutri-Score

De Nutri-Score wordt bepaald door de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker, zout, eiwitten, vezels en het percentage fruit/groente/peulvruchten en noten per 100 gram. Teveel energie, verzadigd vet, suiker en/of zout levert negatieve punten op. Terwijl veel vezels, eiwitten of percentage fruit/groente/peulen en/of noten positieve punten opleveren.

Die positieve punten worden bij de berekening afgetrokken van de negatieve. Er wordt dus niet puur gekeken naar calorieën of naar bepaalde ingrediënten. Maar er ontstaat een totaalbeeld van de voedingswaarde van een product. 

Kritiekpunten

Hoe kan het dat appelmoes een A- of een B-score krijgt? En hoe zit het met diepvriesfriet? De ontwikkelaars van het systeem gaan in dit artikel uitgebreid in op een aantal kritiekpunten. Ze leggen uit hoe je Nutri-Score kunt gebruiken en lichten de uitgangspunten toe.

Sommige producten lijken op het eerste gezicht verkeerd ingedeeld. Wil je weten hoe dit zit, lees dit artikel van de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop.

Goede voorlichting

Als je weet hoe Nutri-Score werkt, begrijp je de indeling nog beter. Daarom pleiten wij voor goede voorlichting rond de introductie van het systeem. Het is niet perfect - dat is waarschijnlijk geen enkel systeem.

De kritiek is wat ons betreft dan ook geen reden om Nutri-Score niet in te voeren. Maar wel een aanleiding om te kijken of en hoe het systeem verbeterd kan worden. Iets dat ook op dit moment al gebeurt. Zo heeft de Franse overheid in augustus 2019 de richtlijnen voor oliën en vetten nog aangepast.

Daarnaast blijft het essentieel om consumenten voor te lichten over voeding. Een logo alleen is niet voldoende.

Lees ook:

Artikelen binnen Nutri-Score

Alle artikelen

Artikelen binnen Nutri-Score