icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nutri-Score: wat is het?

Nutri-Score is een in Frankrijk ontwikkeld voedselkeuzelogo. Hiermee kun je in één oogopslag zien hoe gezond een product is. Maar hoe werkt dit logo precies? En wat maakt het zo handig?

Gepubliceerd op:6 mei 2019

Nutriscore2_1200x800.jpg

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat in Frankrijk op onafhankelijke en gedegen wijze is ontwikkeld. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product.

Nutri-Score is een totaaloordeel wat wordt bepaald door de hoeveelheid van de volgende ingrediënten in een product:

  • calorieën
  • suiker
  • zout
  • vet
  • eiwitten
  • vezels
  • fruit
  • groente
  • noten
  • peulvruchten

Waarom is het handig?

Je kunt in één oogopslag zien hoe gezond of ongezond een product is. Je hoeft niet meer de achterkant van verpakkingen vol kleine lettertjes en ingewikkelde termen te bestuderen. Ook maakt het logo duidelijker dat marketinguitingen op de voorkant van verpakkingen soms misleidend zijn. 

Ook kun je producten onderling beter vergelijken. Dit is bijvoorbeeld handig bij het kiezen van een tussendoortje.

Het logo kan fabrikanten ook stimuleren om hun producten te verbeteren. Het gezonder maken van producten leidt tot een betere Nutri-Score, wat direct zichtbaar is op de verpakking. 

Hoe ziet het Nutri-Score-logo eruit?

Producten kunnen een A tot en met E scoren. Bij iedere score hoort een kleur. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur. Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur. 

Nutri-Score-F_1200x800
De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in een product. Hieronder zie je hoe het eruit zou zien als dit logo op 2 soorten yoghurtverpakkingen wordt gebruikt. De magere yoghurt scoort een A (groen). De roomyoghurt aardbei een C (oranje).

Verpakkingen-Nutriscore_1200x800

Hoe wordt Nutri-Score bepaald?

Producten krijgen punten op basis van de voedingswaarde en gebruikte ingrediënten. Een product krijgt negatieve punten voor ongezonde voedingstoffen en positieve punten voor gezonde voedingsstoffen. Op basis van deze totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E.  

Negatieve punten 

Negatieve punten worden toegekend aan voedingstoffen waar je beter niet te veel van binnen kunt krijgen. Zoals suiker, verzadigd vet en zout. Ook wordt er gekeken naar de energiedichtheid van een voedingsmiddel. Oftewel: hoeveel calorieën een product per 100 gram bevat. Hoe hoger, hoe meer negatieve punten.

Positieve punten

Een product krijgt positieve punten op basis van de hoeveelheid fruit, groenten, peulvruchten en noten. Hier zitten namelijk veel vitamines en andere gezonde stoffen in. Ook voor de aanwezigheid van vezels en eiwitten worden positieve punten toegekend. 

Nutri-Score in Nederlandse supermarkten

Samen met andere Europese consumentenorganisaties is de Consumentenbond een burgerinitiatief gestart om Nutri-Score in Nederland in te voeren. Zou jij ook graag de Nutri-Score op voedingsmiddelen zien? Teken dan het burgerinitiatief Pro-Nutri-Score en roep de Europese Commissie op voor Nutri-Score te kiezen.  

Lees ook: 

Artikelen binnen Nutri-Score

Alle artikelen

Artikelen binnen Nutri-Score