Nutri-Score: wat is het?
Bijgewerkt op:28 november 2019
Wat is Nutri-Score?
Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat in Frankrijk na onafhankelijk en degelijk onderzoek is ontwikkeld. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product.
De Nederlandse overheid kiest ook voor Nutri-Score. Het rijtje ingrediënten hieronder bepaalt samen het totaaloordeel van de Nutri-Score.
- suiker
- zout
- vet
- eiwitten
- vezels
- fruit
- groente
- noten
- peulvruchten
Het aantal caloriën telt ook mee in de uiteindelijke score.
De voordelen van Nutri-score
Snel
Je ziet in één oogopslag hoe de voedingswaarde van het product scoort. Je hoeft niet meer de achterkant van verpakkingen vol kleine lettertjes en ingewikkelde termen te bestuderen. Ook maakt het logo duidelijker dat boodschappen op de voorkant van verpakkingen soms misleidend zijn.
Makkelijk vergelijken
Ook kun je producten onderling beter vergelijken. Dit is bijvoorbeeld handig bij het kiezen van een tussendoortje.
Stimuleert productverbetering
Het logo kan fabrikanten ook stimuleren om hun producten te verbeteren. Het gezonder maken van producten leidt tot een betere Nutri-Score, wat direct zichtbaar is op de verpakking.
Uitleg Nutri-Score en kleuren
Producten kunnen een A tot en met E scoren. Bij iedere score hoort een kleur. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur. Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur.
De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in een product. Hieronder zie je hoe het eruit zou zien als dit logo op 2 soorten yoghurtverpakkingen wordt gebruikt. De magere yoghurt scoort een A (groen). De roomyoghurt aardbei een C (oranje).
Berekening van Nutri-score
Producten krijgen punten op basis van de voedingswaarde en gebruikte ingrediënten. Een product krijgt negatieve punten voor ongezonde voedingstoffen en positieve punten voor gezonde voedingsstoffen. Op basis van deze totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E.
Negatieve punten
Voedingstoffen waar je beter niet te veel van binnen kunt krijgen zoals suiker, verzadigd vet en zout, krijgen negatieve punten. Ook de energiedichtheid van een voedingsmiddel telt mee. Oftewel: hoeveel calorieën bevat een product per 100 gram. Hoe hoger die waarde, hoe meer negatieve punten.
Positieve punten
Een product krijgt positieve punten op basis van de hoeveelheid fruit, groenten, peulvruchten en noten. Hier zitten namelijk veel vitamines en andere gezonde stoffen in. Ook voor de aanwezigheid van vezels en eiwitten krijgt een product positieve punten.
- Meer informatie over de berekening van de Nutri-Score (pdf, Engelstalig)
- Tabel voor berekenen van de Nutri-Score (xlsx, Engelstalig)
Nutri-Score in alle supermarkten in Europa
De overheid heeft Nutri-Score gekozen als voedselkeuze voor Nederland. Maar dat betekent niet dat fabrikanten verplicht zijn Nutri-Score op hun verpakkingen te plaatsen. Het verplicht stellen van een voedselkeuzelogo moet op Europees niveau worden bepaald. Daarom zetten wij ons samen met andere Europese consumentenorganisaties in om Nutri-Score in Europa in te voeren.
Lees ook:
- Waarom Nutri-score?
- Actie succesvol: Nederland kiest Nutri-score