icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test vegetarisch broodbeleg

Test
|
Vegetarisch broodbeleg is gezonder dan echte vleeswaren. Maar is het ook even lekker? En lijkt het op vlees? Ons smaakpanel proefde 11 merken plantaardige filet americain, smeerworst en paté. Twee lijken heel erg op vlees.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 september 2020

Vegetarisch broodbeleg

Plantaardig broodbeleg

Laatste update: 21 september 2020

Wij zijn er bijna..

3 Highlights uit de test

  1. 1
    Vette vegaworsten

    Bijna alle geteste merken vegetarische worst en paté krijgen een onvoldoende voor verzadigd vet. Drie merken zijn zelfs vetter dan paté van echt vlees. Dat komt door de kokosolie die erin zit. Kokosolie bestaat voor 85% uit verzadigd vet. Een betere keuze is plantaardige filet americain. Daarin zitten vooral onverzadigde vetten.

  2. 2
    Alternatieven voor vlees

    Het eiwit in vegabeleg komt meestal uit soja, tarwe, erwten, aardappel, melk of zonnebloempitten. Eiwit uit soja komt het dichtst in de buurt van de eiwitkwaliteit van vlees.

  3. 3
    Vega voor vleeseters

    Aan het broodbeleg in deze test is door fabrikanten geen extra ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Dat zijn 2 stoffen waar je als vegetariër of veganist een tekort van kunt krijgen. Fabrikanten hebben daarvoor gekozen omdat ze zich vooral richten op consumenten die een aantal dagen per week geen vlees eten, de flexitariërs.

Net echt vlees

De beste filet americain uit deze test lijkt heel erg op vlees. De proevers vinden hem ‘niet van echt te onderscheiden’. Van de vegetarische paté heeft de Beste uit de Test de minste verzadigde vetten. Die is ook meteen de Beste Koop.

Benieuwd naar de resultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle resultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

  • Combi vegan omeletmix
    9 mei.

    Geproefd: Vegan ei-vervangers

    Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
  • Vetgehalte in gehakt
    25 apr.

    Mager gehakt toch niet zo mager

    Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
  • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
    5 apr.

    Geproefd: Vegetarische Vissticks

    Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
  • Openingsbeeld aardbeien jam
    Test | 29 mrt.

    Test aardbeienspread

    Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?