Test vegetarisch broodbeleg

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 september 2020

Plantaardig broodbeleg
Wij zijn er bijna..
3 Highlights uit de test
- 1Vette vegaworsten
Bijna alle geteste merken vegetarische worst en paté krijgen een onvoldoende voor verzadigd vet. Drie merken zijn zelfs vetter dan paté van echt vlees. Dat komt door de kokosolie die erin zit. Kokosolie bestaat voor 85% uit verzadigd vet. Een betere keuze is plantaardige filet americain. Daarin zitten vooral onverzadigde vetten.
- 2Alternatieven voor vlees
Het eiwit in vegabeleg komt meestal uit soja, tarwe, erwten, aardappel, melk of zonnebloempitten. Eiwit uit soja komt het dichtst in de buurt van de eiwitkwaliteit van vlees.
- 3Vega voor vleeseters
Aan het broodbeleg in deze test is door fabrikanten geen extra ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Dat zijn 2 stoffen waar je als vegetariër of veganist een tekort van kunt krijgen. Fabrikanten hebben daarvoor gekozen omdat ze zich vooral richten op consumenten die een aantal dagen per week geen vlees eten, de flexitariërs.
Net echt vlees
De beste filet americain uit deze test lijkt heel erg op vlees. De proevers vinden hem ‘niet van echt te onderscheiden’. Van de vegetarische paté heeft de Beste uit de Test de minste verzadigde vetten. Die is ook meteen de Beste Koop.
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in
Populaire artikelen
Gezondere vegaburgers: welke kies je?
Vegaburgers zijn duurzamer en gezonder dan burgers van rundvlees. Maar de meeste zijn niet echt 'gezond'. Welke kun je als flexitariër, vegetariër of veganist het best kiezen?Test duurzamere filterkoffie
Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.Test rode kool met appel
Welke rode kool met appel is het lekkerst en het gezondst? Wij testten 25 varianten rode kool met appel.- Nieuws
Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score
De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.