icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

Nieuws
|
 Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd. De Consumentenbond wil dat de overheid ingrijpt, omdat de huidige aanpak te weinig zoden aan de dijk zet. 
babs van der staak

Babs van der Staak   WoordvoerderGepubliceerd op:26 april 2024

Maaltijdmixen

De Consumentenbond onderzocht het complete aanbod van maaltijdmixen van de 9 grootste aanbieders, totaal 173 stuks. Vooral Knorr en Maggi blijken veel zout te gebruiken. Negentig procent van de mixen van Knorr bevat te veel zout, met als uitschieter hun mix voor bami met 4,5 gram zout per portie. Bij Maggi is zelfs 95% van de mixen te zout. Hun mix voor zuurkool spant de kroon met 4,6 gram zout per portie.

De Kruidenmix Bami goreng van Conimex is met 5 gram per portie de allerzoutste mix uit het onderzoek. Jumbo en Honig doen het beter. De mixen van Jumbo bevatten gemiddeld 1,9 gram zout per portie, bij de Honig-mixen is dat 1,8 gram. Maar ook deze fabrikanten verkopen mixen met te veel zout. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 6 gram zout per volwassene per dag. 

Panelonderzoek

De Consumentenbond vroeg ook een panel van bijna 5000 consumenten hoe zij over zout in dit soort pakjes en zakjes denken. Vierentachtig procent vindt dat een gerecht gemaakt met een maaltijdmix niet meer dan 2 gram zout per portie mag bevatten.

Zelf minder mix toevoegen om het gerecht minder zout te maken, vinden de panelleden niet handig, omdat er dan ook minder kruiden in het gerecht zitten. Verreweg de meeste panelleden zien een maaltijdmix zonder zout, of eventueel met een los zakje zout erbij, als de ideale oplossing voor het zoutprobleem. 

Overheid moet ingrijpen

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Ook als je voor gemak kiest, heb je recht op een gezonde keuze. Maar fabrikanten hebben daar lak aan. Vrijblijvende actieplannen van de sector, soms samen met de overheid, om minder zout te gebruiken, leveren al jarenlang te weinig op. Daarom roepen wij de overheid op een actievere rol te gaan spelen in een gezonder voedselaanbod. Dat is ook belangrijk met het oog op snel oplopende zorgkosten.’

Zout houdt vocht vast en werkt daarom bloeddrukverhogend. Dat geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. En nieren moeten extra hard werken om overtollig zout weer kwijt te raken en kunnen daardoor beschadigen.  

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.