icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips om duurzaam boodschappen te doen

De productie, het transport en de consumptie van voedsel heeft veel invloed op dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden voor telers en het milieu. Het helpt om bewust met eten om te gaan en dus duurzaam boodschappen te doen. Wij geven je een aantal tips.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

duurzaam-boodschappen

Duurzaam boodschappen doen helpt en is helemaal niet zo moeilijk. Een paar tips om dit voor elkaar te krijgen:

  1. Kies vaker plantaardig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor peulvruchten, noten, nieuwe eiwitbronnen, veganistische kaas en kant-en-klare vleesvervangers. Let wel op dat het zoutgehalte van die vleesvervangers maximaal 1,1 gram per 100 gram is. Dit staat in de voedingswaardetabel op de verpakking. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn iets minder duurzaam. Veganistische kaas is een duurzaam alternatief voor dierlijke kaas, maar niet gezonder. 
  2. Kies voor verse seizoensgroente en -fruit. Het Voedingscentrum zet op een rij welke soorten groente en fruit bij welk seizoen horen.
  3. Drink water uit de kraan. Kraanwater is veel minder milieubelastend dan verpakt water, zoals in een plastic of glazen fles.
  4. Verminder verpakkingsafval. Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten, maar belasten ook het milieu. Soms kun je hetzelfde product met én zonder verpakking kopen. Het kan per merk verschillen óf en hoe goed je de verpakking kunt recyclen. Bekijk ook onze tips om verpakkingsafval te verminderen.
  5. Let op de ingrediënten van je eten. Rijst is bijvoorbeeld minder duurzaam dan aardappelen en pasta. Dit komt onder andere door de methaanuitstoot van natte rijstvelden. Methaangas draagt bij aan het broeikaseffect. Ook aan palmolie kleven nogal wat nadelen. De grootschalige productie van palm(pit)olie leidt tot ontbossing en aantasting van de biodiversiteit. De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) probeert de palmolieproductie te verduurzamen. Als fabrikanten RSPO-gecertificeerde palmolie gebruiken, kan dat op de verpakking staan. De laatste jaren is er kritiek op het RSPO-keurmerk. Volgens maatschappelijke organisaties gaan de eisen van dit keurmerk niet ver genoeg. Maar op dit moment is er geen écht duurzaam alternatief voor palmolie. Het keurmerk biedt enige houvast om duidelijkheid te geven over het productieproces van de palmolie.
  6. Let op duurzaamheidskeurmerken. Voor dierlijke producten kun je letten op het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren, hoe meer er rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Biologische producten waarborgen ook het dierenwelzijn. Voor andere producten zijn Fairtrade, Rainforest Alliance, PlanetProof, Europees biologisch, Eko en Demeter de topkeurmerken.
  7. Eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit is niet alleen gezond, maar ook duurzamer. Wil je weten hoe jij je voedselafdruk kunt verkleinen? Doe dan de test van het Voedingscentrum.
  8. Ga niet alleen op het uiterlijk af. Probeer vaker groente en fruit mee te nemen dat er qua vorm en kleur niet perfect uit ziet. De kwaliteit is prima en het smaakt net zo goed. Als iedereen het laat liggen wordt het weggegooid. En dat is natuurlijk zonde. Discussieer hierover mee op onze community.
  9. Verspil zo weinig mogelijk voedsel. Je kunt thuis letten op het juist bereiden en bewaren van voedsel om voedselverspilling tegen te gaan.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Duurzamere keuze bij eten en drinken

Minder dierlijke en meer plantaardige producten kopen. Groente en fruit van het seizoen kiezen. En je niet gek laten maken door allerlei groene kletspraatjes. Duurzame voedselkeuzes zijn vaak gezonde keuzes.
Vaak kun je er zelfs geld mee besparen.