icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke bescherming biedt een zonnebrandmiddel?

Zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv A- en uv B-straling. Maar ze beschermen niet 100%. En ze bieden ook niet de hele dag bescherming. 
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert zonnebrandBijgewerkt op:24 april 2023

Strand-vroeg-moeder-dochter

Beschermt een zonnebrandmiddel tegen uv A en uv B?

Ja, zonnebrandmiddelen beschermen tegen beide soorten straling. De SPF-factor vertelt je in hoeverre een product je beschermt tegen de UVB-straling. Hoe hoger het getal hoe beter de bescherming. Uv B-straling wordt, afhankelijk van de gebruikte filters in een anti-zonnebrandmiddel, weerkaatst of geabsorbeerd.

De bescherming tegen uv A wordt niet standaard uitgedrukt in een getal op de verpakking. Maar op sommige verpakkingen zie je dat de bescherming tegen uv A uitgedrukt is met sterren. Ook is vastgelegd dat uv A minstens een derde van de bescherming tegen uv B-straling moet bieden. 

In onze testen van antizonnebrandmiddel met SPF 30 en SPF 50(+) lees je of producten aan deze voorwaarde voldoen. Je ziet er ook welke producten de beste bescherming tegen uv A bieden. 

Op de verpakking van een anti-zonnebrandmiddel staat (vaak in een rondje) dat een product tegen uv A- en uv B-straling beschermt. 

Wat is het verschil tussen uv A en uv B?

Uv A en uv B zitten allebei in zonlicht, maar ook in het licht van een zonnebank. Het maakt voor de huid niet uit waar de straling vandaan komt: 

  • Uv A veroorzaakt huidveroudering en zonneallergie. Het dringt diep door in je huid en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. 
  • Uv B dringt door in de bovenste huidlagen en zorgen voor huidverbranding en de aanmaak van vitamine D.

Beide vormen van straling dragen bij aan het risico op huidkanker. 

Tot slot zijn er ook Uv c-stralen. Die worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. Gelukkig maar, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen. 

Beschermt een zonnebrandmiddel volledig?

Nee, er is geen enkel middel dat tegen alle uv-straling beschermt. Zonnebrandmiddelen mogen niet claimen dat ze volledige bescherming bieden tegen de risico's van overmatige blootstelling aan uv-straling.

Zinnen zoals 'het middel biedt 100% bescherming tegen uv-straling' of 'zonblokkering', 'zonblokkeerder' of 'totale bescherming' zijn niet toegestaan.

Is er een middel dat je maar 1 keer per dag hoeft te smeren?

Een anti-zonnebrandmiddel mag niet de indruk wekken dat je het maar 1 x hoeft aan te brengen. Bijvoorbeeld door op de verpakking te zetten: 'Beschermt de gehele dag'. Toch zijn er producten waarbij je dat misschien wel zou kunnen denken. Zo heeft Riemann P20 op de verpakking staan: 'durable up to 10 hours'. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat na een dag de bescherming met 75% afneemt. En zeker als je gaat zwemmen, zweet, of veel beweegt zal het aangebrachte zonnebrandmiddel van je huid af gaan. 

Let op

  • Een aangename temperatuur zegt niets over de zonkracht. Zonkracht is een maatstaf voor de hoeveelheid ultraviolette straling die in zonlicht zit. Deze loopt van 1 tot 10. Vanaf 7 is de zonkracht behoorlijk hoog. Houd de zonkracht in de gaten via www.knmi.nl.
  • We worden het hele jaar door blootgesteld worden aan uv-straling.
  • Uv-straling kan ook van onderaf komen. Onder meer door reflectie op water, zand en sneeuw.
  • De meeste mensen zijn onvoldoende beschermd omdat ze te weinig zonnebrandcrème smeren. Ook herhalen ze het insmeren niet vaak genoeg om voldoende bescherming te bieden.