icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Zonnebrand kopen: waar let je op?

Zodra de zon schijnt, gaan we op zoek naar zonnebrandmiddelen. Welke het meest geschikt zijn, verschilt van persoon tot persoon. Lees onze tips over zonnebrand kopen.

1

De juiste zonnebrand voor jou

Hoe kies je het juiste zonnebrandmiddel?

De keuze voor een zonnebrandmiddel is erg persoonlijk. Het aanbod in zonnebrandcremès is groot en wat het beste bij je past hangt af van een aantal factoren.

Zo maakt het om te beginnen uit welk huidtype je hebt. Afhankelijk daarvan kies je een passende SPF. Voor volwassenen gebruik je vaak andere producten dan voor kinderen. Bepaalde ingrediënten kun je voor kinderen of mensen met een gevoelige huid het beste vermijden.

Ook als je veel zwemt, in de zee of een meer, zijn sommige ingrediënten niet gewenst. De zonnebrandmiddelen zijn daarom beoordeeld op hun invloed op het milieu.

Tot slot zijn er natuurlijk ook persoonlijke voorkeuren. Je moet bijvoorbeeld ook bepalen of je een spray of lotion wil gebruiken. 

Algemene tips

 • Kies de juiste zonbeschermingsfactor (SPF) die past bij jouw huidtype.
 • Duurdere anti-zonnebrandmiddelen zijn niet beter dan goedkope. Soms vallen dure middelen door de mand omdat ze een veel lagere SPF hebben dan vermeld.
 • Koop een zonnebrandmiddel dat naast bescherming tegen uv B-straling ook beschermt tegen uv A. Je herkent die aan een logo van een blauwe cirkel met daarin uv A op de verpakking. 
 • Koop een zonnebrandmiddel dat je lekker vindt smeren, fijn op de huid voelt en lekker vindt ruiken. Dan is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk voldoende gebruikt.

2

Welke zonbeschermingsfactor (SPF)?

Kies een SPF die bij je past

Hoe hoger de Sun Protection Factor (SPF), hoe langer het zonnebrandmiddel beschermt tegen uv B-straling en daarmee verbranding. Welke factor je moet kiezen hangt af van je huidtype en van de zonkracht. 

De factor (SPF) is de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Verbrand je normaal na 10 minuten, dan zou je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten verbranden. Je moet je dan wel elke 2 uur en na het zwemmen voldoende hebben ingesmeerd. Lees meer over hoe veel, hoe vaak en wanneer zonnebrand smeren?  

De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag smeren met SPF 15. Op een heel zonnige dag en wanneer je sneller verbrandt kies je eerder voor een zonnebrand met SPF 30. Mensen met een heel lichte huid en kinderen gebruiken een zonnebrand met SPF 50(+).

3

Zonnebrandmiddelen die onvoldoende beschermen

Afraders: zonnebrandmiddelen die onvoldoende beschermen

Je huid goed beschermen tegen de zon is belangrijk. Van een zonnebrandmiddel mag je verwachten dat het je huid goed beschermt tegen verbranding. Helaas blijkt uit onze test dat dat niet altijd het geval is. In 2022 zijn er 3 Afraders.

Deze zonnebrandmiddelen kun je beter niet kopen

 

zonnebrand-verbrand-1200x800px

4

Zonnebrand voor kinderen

Zonnebrandcreme-tube-moeder-jongen

Extra opletten met kinderen in de zon

Dermatologen waarschuwen dat hoe vaker je kind verbrandt, hoe groter de kans is op huidkanker op latere leeftijd. Zorg dus dat je ze goed beschermt.

Tips

 • Baby's en peuters kun je beter helemaal uit de zon houden.
 • Gebruik voor kinderen bij voorkeur een zonnebrandmiddel met factor 50 of 50+, maar minstens factor 30.
 • Smeer jezelf en je kinderen in, het liefst 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om door de huid te dringen en in te werken.
 • Kleding beschermt tegen de zon. Er is ook speciale uv-kleding te koop.
 • Zet kinderen een pet of hoed op.
 • Geef kinderen een kinderzonnebril. 
zonnebrand-kind-rug-1200x800px

Speciaal zonnebrandmiddel voor kinderen nodig?

Een apart zonnebrandmiddel is niet per se nodig. Zonnebrandmiddelen voor kinderen en volwassenen zijn wel anders.

Producten voor kinderen hebben doorgaans een hoge beschermingsfactor (meestal SPF 50+) en ze zijn meestal waterproof. Als extra wordt aan zonnebrand voor kinderen soms de anti-zand-functie toegevoegd. Hiermee blijft zand minder plakken.

Kinderzonnebrand heeft geen extra’s zoals bronzing of extra glans. Ook verschillen de parfumering en conservering vaak met zonnebrand voor volwassenen. Zonnebrand voor kinderen heeft meestal geen parfum. Overigens is parfum in elke zonnebrandcrème overbodig. Voor kinderen kan het zelfs schadelijk zijn.

Lees meer over ingrediënten in cosmetische producten.

5

Wat zegt de prijs van zonnebrand?

Duurdere zonnebrand is niet altijd beter dan goedkopere. Want zowel duurdere als goedkopere zonnebrandmiddelen moeten aan de wettelijke eisen voldoen, de bescherming bieden die ze claimen en veilig in gebruik zijn. Smeerbaarheid, geur, structuur en dergelijke kunnen een verklaring zijn voor een hogere prijs. 

Door het grote aanbod in inhoud van zonnebrand is het lastig de prijzen te vergelijken, maar het is zeker de moeite waard. Voor 100 ml zonnebrand betaal je gemiddeld €9. Maar de bandbreedte is groot. De duurste zonnebrand in onze test zonnebrandmiddelen kost €20 per 100 ml. Huismerken van drogisterijen of supermarkten zijn een stuk goedkoper en die heb je al voor minder dan €5 per 100 ml. De goedkoopste is zelfs maar €1,50 per 100 ml. 

De laatste jaren zijn de prijzen van de A merk-zonnebrandmiddelen behoorlijk gestegen; met zo'n 25%. Koop deze als er een aanbieding is, anders ben je een dief van je portemonnee.

zonnebrand-kopen-1200x800px

6

Duurzame zonnebrand en het milieu

Zonnebrand kan schadelijk zijn

Sommige uv-filters en andere ingrediënten in zonnebrand kunnen invloed hebben op zeeleven. Ze kunnen de groei van plankton beperken, koraal bleken en giftig zijn voor de kleinste zeedieren. Ze kunnen zich ook opstapelen in de voedselketen. 

WAARSCHUWING: Ophouden met smeren is niet de oplossing. Zonnebrand is echt cruciaal om ons te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van zonnestralen.

Uit ons onderzoek blijkt dat fabrikanten rekening kunnen houden met het milieu door de samenstelling die ze kiezen. Bij de koop kun jij ook rekening houden met de milieubelasting.

Met de kennis van nu hebben we een milieuscore gegeven aan de ingrediënten. Naast de ingrediënten hebben we ook de impact van de verpakking en product verspilling beoordeeld.

7

Soort zonnebrand (lotion of spray)

Zonnebrand - SprayPomp-yellow - Columns Copy

Lotion of spray?

Wanneer je zonnebrand koopt, kies je voor een spray die je direct op je lichaam spuit en dan eventueel verder insmeert, of een lotion of crème die je aanbrengt op je hand en verder uitsmeert.

Beide hebben voor- en nadelen. Kies wat je het prettigst vindt, zodat je het regelmatig zal gebruiken.

Zonnebrand - TubeKnijpfles-yellow - Columns

Voordelen van een lotion of crème

 • Bij crèmes en lotions zie je beter dat je goed smeert. Zeker bij transparante spray zie je dat niet altijd goed en gebruik je snel te weinig spray.
 • Crème is zuiniger in gebruik dan spray. Bij spray aanbrengen gaat een deel ernaast en een deel verstuift. Slechts 4-6 van de 10 gram die je sprayt, belandt op je huid. Als het hard waait nog minder.
 • Je ademt geen stoffen in. In sprays zitten soms stoffen in die bij inademing schadelijk kunnen zijn. Spuit nooit direct in je gezicht.

Bekijk alle geteste crèmes of lotions

Zonnebrand - Spray-yellow - Columns

Voordelen van spray

 • Spray is vloeibaarder dan lotion, waardoor je gemakkelijker behaarde lichaamsdelen insmeert.
 • Met spray kom je gemakkelijker op plekken waar je niet zo goed bij kunt, zoals je rug.
 • Een spray is hygiënischer, omdat je niet met je handen aan de substantie komt. Je moet de spray na het aanbrengen nog wel met je handen over de huid verdelen.
 • Een spray kan transparant zijn, zodat het geen witte waas achterlaat. 

Bekijk alle geteste sprays

8

Waterbestendige zonnebrand

Waterproof of waterresistente zonnebrand

De meeste zonnebrandmiddelen hebben de claim op de verpakking dat ze waterresistent of waterproof zijn. Dat is handig voor bij het zwembad of aan het strand. Het betekent echter niet dat ze na het zwemmen net zo goed beschermen als daarvoor. Deze claim mag namelijk al op de verpakking staan als na 2 keer 20 minuten in het water de bescherming met de helft is afgenomen. Dus de claim waterbestendig heeft wellicht een andere lading dan je verwacht.

Kortom: door water neemt de beschermingsfactor ernstig af. De beschermingsfactor van de geteste middelen mag dan wel kloppen, na een duik kun je de SPF op het etiket wel vergeten. Let daarom extra op als je lang in het water blijft en smeer je op het droge altijd opnieuw in.

 

Veilig zonnen milieu

9

Verpakkingsvorm

Zonnebrand - TubeKnijpfles-yellow - Columns

Tube of knijpfles

Wanneer je een lotion of crème gebruikt zit deze in een tube of (knijp)fles. Er zit niet zoveel verschil in qua gebruik. Een tube is meestal wel makkelijk in te knijpen. Sommige tubes zijn gesealed onder de dop. 

Roll-on

Roll-on zonnebrandmiddel breng je met een roller aan, net zoals deodorant. Het zijn vaak kleine hoeveelheden (50ml). We hebben geen roll-ons getest. 

Zonnebrand - SprayPomp-yellow - Columns Copy

Pompje, onder druk of spraypistool

Sprays zijn er met een pompje, onder druk (vluchtige spray) of in een spraypistool net als schoonmaakspray. Bij sommige sprays moet je eerst een lipje verwijderen of iets afbreken of doordrukken voordat je ze kunt gebruiken. Producten met een pompje hebben een extra dopje dat je mogelijk kwijt raakt. Sprays onder druk zijn ontvlambaar. Gebruik sprays met alcohol niet bij warmtebronnen (sigaret of barbecue) en laat ze ook niet liggen in een (hete) auto.

10

Zonnebrandcreme voor je gezicht

Speciale zonnebrand voor je gezicht wordt volgens de cosmetica vereniging gemaakt met meer aandacht voor de tere huid rond je ogen. Sommige fabrikanten geven aan dat ze minder vettig zijn dan een gewone zonnebrand. Daardoor glimt je huid minder en trekt de zonnebrand sneller in.  

Gebruik je apart een dagcreme en een zonnebrand? Breng dan eerst de dagcreme aan en laat die goed intrekken. Een foundation breng je aan na je zonnebrand. 

De combinatie van make-up en zonnebrand is niet voor iedereen een goed idee. Verschillende cosmetische producten kunnen onder invloed van de zon gevoelige reactie opleveren. 

Zonnebrand 1

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag over het kopen van zonnebrand? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen of wil je juist een idee delen? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.
 

Bekijk het forum