icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afraders: zonnebrand die je niet moet kopen

Uit onze test blijkt dat 5 zonnebrandmiddelen onvoldoende beschermen. De SPF-bescherming is veel lager dan ze claimen. Jammer, want van een zonnebrandmiddel mag je toch verwachten dat de beschermingsfactor klopt. Bekijk de Afraders. Lidl heeft de Love your planet SPF 50 inmiddels uit de schappen gehaald. 
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:6 juni 2023

Zonnebrand afrader 2023

De Afraders

Je huid goed beschermen tegen de zon is belangrijk. Daarom mag je van een zonnebrandmiddel verwachten dat de aangegeven beschermingfactor (SPF) klopt. De SPF-factor geeft aan hoe goed het middel tegen uv B-stralen beschermt. Helaas blijkt uit onze test dat de aangegeven beschermingsfactor SPF niet altijd waar gemaakt wordt. In dat geval krijgt een zonnebrandmiddel het label Afrader. We hebben voor deze zonnebrandmiddelen een melding gedaan bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Ons advies

Koop deze zonnebrandmiddelen niet. Heb je ze al in huis? Let dan extra op en smeer je regelmatig in. De beschermingsfactor is een stuk lager dan je mag verwachten. 

Lidl heeft de Love your planet vegan SPF 50 uit de schappen gehaald. Als je het product al hebt gekocht, kun je het terugbrengen naar de winkel. Je krijgt dan je geld terug.

Hoe wij testen

Wij hebben meer dan 45 zonnebrandmiddelen met verschillende zonbeschermingsfactoren (SPF 30, SPF 50 en SPF 50+) getest.  In onze test beoordelen we de bescherming tegen uv A en uv B-straling en of de zonnebrand goed smeert. Ook kijken we naar de ingrediënten. Kunnen mensen daar last van hebben? En hoe schadelijk zijn ze voor het milieu?

Laboratorium

We testen in een gecertificeerd en onafhankelijk laboratorium volgens internationale afspraken. De omstandigheden controleren we nauwkeurig. We gebruiken testpersonen met verschillende huidtypen, zodat de test voor alle consumenten relevant is.

Lees meer over hoe wij testen.