icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afraders: let op bij deze zonnebrandmiddelen

In onze test meten we bij verschillende zonnebrandmiddelen een lagere beschermingsfactor dan ze claimen. Je verbrandt in dat geval eerder dan je verwacht. Heb je een van deze producten al in huis check je huid regelmatig op tekenen van verbranding en smeer je regelmatig in. Bekijk de Afraders. 
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert zonnebrandBijgewerkt op:13 mei 2024

Afrader zonnebrand nieuws aangepast 2024

Wanneer een afrader?

Je huid goed beschermen tegen de zon is belangrijk. Daarom mag je van een zonnebrandmiddel verwachten dat de aangegeven beschermingfactor (SPF) klopt. De SPF-factor geeft aan hoe goed het middel tegen uv B-stralen beschermt. Zonnebrandmiddelen moeten daarnaast tegen uv A-stralen beschermen. Die bescherming moet minstens een derde zijn van de geclaimde SPF. Lees meer over de bescherming van zonnebrandmiddelen. 

In onze test meten we bij verschillende zonnebrandmiddelen een lagere bescherming dan ze claimen. Is dat het geval dan krijgt een zonnebrandmiddel het label Afrader. We hebben voor deze zonnebrandmiddelen een melding gedaan bij de fabrikant en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

In onderstaande overzichten is meer te lezen over de producten waarbij we een lagere SPF maten die dit voorjaar verkrijgbaar zijn en vind je ook een eventuele reactie van de fabrikant. 

De Afraders zonnebrand voor het lichaam

 

De Afraders zonnebrand voor het gezicht

Zonnebrandmiddelen voor het gezicht gebruik je het eerst in het seizoen op een zonnige lentedag. Bij onderstaande producten maten wij in onze test een lagere SPF dan er op de verpakking staat aangegeven. 

Ons advies

Wees voorzichtig met deze zonnebrandmiddelen. Heb je ze al in huis? Check je huid regelmatig op tekenen van verbranding en smeer je regelmatig in. Je kunt eerder verbranden dan je verwacht. 

Hoe wij testen

Wij hebben tientallen zonnebrandmiddelen voor het lichaam en het gezicht met verschillende zonbeschermingsfactoren (SPF 30, SPF 50 en SPF 50+) getest.  In onze test beoordelen we de bescherming tegen uv A en uv B-straling en of de zonnebrand goed smeert. Ook kijken we naar de ingrediënten. Kunnen mensen daar last van hebben? En hoe schadelijk zijn ze voor het milieu?

Laboratorium

We testen in een gecertificeerd en onafhankelijk laboratorium volgens internationale afspraken. De omstandigheden controleren we nauwkeurig. We gebruiken testpersonen met verschillende huidtypen, zodat de test voor alle consumenten relevant is.

Lees meer over hoe wij testen.