icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe wij zonnebrand testen

Wij testen zonnebrandcrèmes en sprays voor volwassenen en kinderen. Deze testen we volgens de nieuwste inzichten. Dit doen we in een gecertificeerd laboratorium. De omstandigheden controleren we nauwkeurig.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 mei 2023

Het bepalen van de SPF

Beoordeling van de bescherming

Voor zonbescherming kunnen de producten geen 10 halen. Geen enkel product kan volledige bescherming bieden. In onze test kunnen producten waarvan de aangegeven SPF overeenkomt met wat wij meten maximaal een dikke 8 scoren voor zonbescherming. Datzelfde geldt voor zonnebrandcrèmes met een hoge bescherming tegen uv A. 

Testmethode

Voor het bepalen van de bescherming tegen uv B- en uv A-straling (de SPF) gebruiken we internationale standaarden. Met ingang van 2023 gebruiken we voor de bepaling van de bescherming tegen uv-B een nieuwe methode. Die methode zit in het goedkeuringstraject om de nieuwe norm te worden. De nieuwe methode is ethisch meer verantwoord dan de huidige norm (ISO 24444, waarbij testpersonen worden blootgesteld aan intensieve straling). We zijn overgestapt op de nieuwe methode omdat die de huid veel minder aan straling blootstelt. 

Volgens de norm is de inschaling van de SPF als volgt:

 • SPF 30: de gemeten SPF moet tussen 30 en 49,9 liggen.
 • SPF 50: de gemeten SPF moet tussen 50 en 59,9 liggen.
 • SPF 50+: de gemeten SPF is hoger dan 60.

Die grenzen zijn niet heel hard. Voor de SPF is een afwijking van 17% toegestaan. Dus voor een middel dat SPF 30 claimt moeten we minstens 24,9 meten wil het product slagen voor de test. Meten we een SPF die meer dan 17% naar beneden afwijkt dan krijgt het middel een afwaardering.

Meer over hoe we de SPF bepalen:

Informatie op de verpakking

We controleren of de informatie over het product voldoet aan de wet. We kijken hierbij naar de cosmeticaverordening en specifieke aanbevelingen voor zonnebrand. Ook kijken we of er duidelijke en volledige instructies op staan en of het allemaal goed te lezen is.

Zo beoordelen we de verpakking:

Puntenaftrek voor bepaalde ingrediënten

Hoewel wettelijk gezien alle producten gebruik moeten maken van veilige ingrediënten, zijn er een aantal ingrediënten die wij ongewenst vinden omdat ze gezondheidsrisico's met zich mee brengen. Bij aanwezigheid ervan trekken we punten af van het testoordeel. Het kan afhankelijk zijn van de toepassing (spray of lotion) en doelgroep (zonnebrand voor kinderen).

Duurzaamheidsscore

Wanneer producten een onvoldoende score hebben op duurzaamheid, worden er punten van het eindoordeel afgetrokken. 

Ingrediënten

Sinds 2020 bekijken we hoeveel ingrediënten in de middelen ingrediënten bevatten met een nadelig effect op het milieu. We kijken naar uv-filters, microplastics en andere ingrediënten. We zien daar grote verschillen en dus verbeterpunten voor fabrikanten.

De beoordeling van de ingrediënten werken we elk jaar bij. Het kan dus zijn dat een product met een bepaald ingredient het ene jaar een andere score krijgt dan het jaar ervoor als de evaluatie van ingredienten is bijgewerkt.

We wegen de duurzaamheidsscore mee in het totale testoordeel en er moet een minimum score van 7 gehaald worden wil een product in aanmerking komen voor ons groene keuze predikaat. 

Uv-filters

Uv-filters delen we in in 3 categorieën: 

Lees meer over uv-filters

Microplastics

We tellen en beoordelen het aantal vastgestelde microplastics dat in de producten zit. We gebruiken hiervoor de app Beat the microbead van de Plastic Soup foundation. Zij en wij hanteren twee categorieen: de rode lijst met vastgestelde microplastics en de orangje lijst met ingredienten die mogelijk een microplastic kunnen zijn.  De oranje lijst tellen we niet mee voor het oordeel. 

Andere ingrediënten

Om in aanmerking te komen voor het EU Ecolabel en het Nordic Swan label zijn verschillende ingrediënten niet zijn toegestaan. Dat nemen we ook mee in onze beoordeling. 

Duurzaamheid verpakking 

We beoordelen de verpakking op 3 verschillende aspecten:

 • Type materiaal (en of er gebruik gemaakt is van gerecyclde materialen).
 • Gewicht van de verpakking.
 • Aanwezigheid van een tweede verpakking (sommige merken hebben een fles in een kartonnen verpakking).

Sinds 2021 kijken we ook of het mogelijk is om al het zonnebrandmiddel uit de verpakking te krijgen. We beoordelen de hoeveelheid product die in verpakking achterblijft.

Gebruiksgemak

Dit deel van de test doen we in een sensorisch laboratorium (volgens de algemene richtlijnen uit ISO8589 Sensorische analyse). De gebruikseigenschappen van zonnebrandmiddelen beoordelen we aan de hand van een vragenlijst. 

Een groep van 30 testpersonen krijgt de producten onder gecontroleerde omstandigheden aangeboden. De testers zijn een representatieve groep: mensen van verschillende leeftijden, bekend met het gebruik van zonnebrand. Elke vrijwilliger testte de producten op de onderarmen. 

Alle producten leverden we in de originele verpakking aan de consument. De verpakking en het label maakten we wel zoveel mogelijk onherkenbaar door het af te plakken. De vrijwilligers gaven verschillende oordelen over het product:

 • Totaaloordeel
 • Gemak van doseren*
 • Absorptie
 • Aanbrengen
 • Textuur
 • Plakkerigheid
 • Vettigheid
 • Geur
 • Kleur van de huid

*In de test van 2021 hebben we het doseergemak niet kunnen beoordelen, vanwege de coronarichtlijnen die in het laboratorium gelden. Alle middelen hebben de vrijwilligers in een apart flesje aangepakt. Zo hoefden meerdere personen niet eenzelfde verpakking aan te raken. Een aantal producten die we toen getest hebben is nog steeds verkrijgbaar.

Selectie van de producten

Zonnebrandmiddelen zijn seizoensproducten. Fabrikanten passen meestal in de winter hun producten aan en wij kunnen de nieuwe formuleringen pas inkopen als ze in de winkel liggen. Dat is vaak pas in april, rond Pasen. Dat maakt het ingewikkeld om nieuwe producten te testen voordat het mooie weer in het voorjaar begint. 

Soort producten

We testen zonnebrandmiddelen met een beschermingsfactor SPF30 en SPF50 / SPF50+. We checken bij de fabrikanten of formules van producten gaan wijzigen tijdens de testperiode. Wanneer zij geen informatie geven en we dus niet zeker zijn of een product ongewijzigd blijft nemen we dat product doorgaans niet mee in de test. 

Wanneer in de winkel?

We doen ons best om nieuwe producten die in het vroege voorjaar gelanceerd worden zo snel mogelijk te testen. Producten die wat later in het voorjaar in de winkel liggen, voegen we begin van de zomer toe. Er zijn ook producten die nog later op de markt komen. In de zomer selecteren we deze nieuwe producten voor publicatie het jaar erop. Hierbij checken we bij de fabrikanten of de producten in de volgende zomer ook nog in die samenstelling verkrijgbaar zullen zijn. We testen ze niet meer in het huidige jaar omdat de testresultaten dan pas aan het eind van het seizoen beschikbaar zijn. 

Grondstoftekorten

In 2023 zijn er tekorten aan bepaalde grondstoffen voor zonnebrand waardoor sommige fabrikanten hun nieuwe producten pas laat of niet kunnen lanceren. Hierdoor ontbreken er op dit moment een aantal populaire merken.  

Bepalen van de Beste Koop

Voor het bepalen van de Beste Koop kijken we naar de gangbare prijzen over een langere periode. 

Wanneer in de productvergelijker de getoonde prijs blauw is en er een aantal winkels genoemd wordt, dan zijn de producten via een doorklik direct bij de winkels te bestellen.

In de productvergelijker zie je dan de laagste prijs die op dat moment gevonden wordt bij een selectie van webwinkels. Die getoonde prijs is vaak lager dan de richtprijs die wij hanteren voor het bepalen van de Beste Koop. Je ziet hier namelijk ook de prijs van op dat moment geldende aanbiedingen. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.