icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Zonnebrand gebruikstips

Jezelf insmeren met zonnebrand is essentieel tegen schade aan de huid. Maar veel mensen smeren te weinig. Hoeveel en hoe vaak moet je eigenlijk smeren? En hoe bewaar je zonnebrand het best?

1

Waarom moet ik smeren?

Welke bescherming biedt een zonnebrandmiddel?

Anti-zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv B en uv A-straling. Deze straling is schadelijk voor de huid en draagt bij aan het risico op huidkanker. Insmeren met zonnebrand helpt beschermen, maar biedt nooit 100% bescherming.

 • De bescherming tegen uv B-straling wordt weergegeven in de SPF-factor op de verpakking. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming.
 • De bescherming tegen uv A-straling moet minstens een derde zijn van de bescherming tegen uv B. Dit wordt echter zelden genoemd op de verpakking. Soms staat het met sterretjes aangegeven. 

Wat is het verschil tussen uv A- en uv B-straling?

Uv A en uv B zitten allebei in zonlicht, maar ook in het licht van een zonnebank. Het maakt voor de huid niet uit waar de straling vandaan komt: 

 • uv A veroorzaakt huidveroudering en zonneallergie. Het dringt diep door in je huid en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. 
 • uv B dringt door in de bovenste huidlagen en zorgt voor huidverbranding en de aanmaak van vitamine D.

Beide vormen van straling dragen bij aan het risico op huidkanker.

2

Hoeveel, hoe vaak en wanneer zonnebrand smeren?

Hoeveelheid zonnebrand

Je moet meer smeren dan je denkt.
Een volwassene die zich van top tot teen insmeert heeft per smeerbeurt 6-7 theelepels nodig. Dit komt neer op 33 ml per smeerbeurt. Alleen zo ben je optimaal beschermd tegen zonneschade.

Er wordt ook wel gezegd, smeer zonnebrand zo dik als je pindakaas op een boterham zou smeren. 

Met een fles van 200 ml kun je je dus een keer of 6 van top tot teen insmeren. Op een dag naar het strand met 4 volwassenen gaat er dus bij goed smeren meer dan 1 fles doorheen.

Wanneer insmeren?

Smeer 20 minuten voordat je de zon in gaat. Dan kan het goed intrekken. Bescherm de huid niet alleen tijdens een stranddag. Ook met sporten, tuinieren en wandelen is zonbescherming nodig.

Herhaal het insmeren iedere 2 uur, direct na het zwemmen of als je veel hebt gezweet. Oók als je een waterproof zonnebrandmiddel gebruikt.

Gebruik je een zonnebrand die claimt 10 uur te werken? Wees er dan van bewust dat de werking gedurende die 10 uur niet gelijk blijft. Je zweet, wrijft het eraf door bewegen, omkleden of omdraaien op je handdoek. Smeer dus sowieso meerdere keren als je de hele dag buiten bent. 

Waterproof-zonnebrand

Ook met een 'waterproof' antizonnebrandmiddel is het beter om je opnieuw in te smeren na het zwemmen. Zulke zonnebrandmiddelen blijken hun naam namelijk niet helemaal waar te maken. Na een duik in het water is de bescherming toch verminderd.

Fabrikanten mogen 'waterbestendig' of 'waterresistant' op de verpakking zetten als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Na het zwemmen ben je dus niet meer goed beschermd en moet je opnieuw smeren.

 

3

Zonnebrandmiddelen bewaren

Kan ik mijn zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Op vrijwel alle zonnebrandmiddelen staat dat ze tot 12 maanden na opening te gebruiken zijn. Lastig is dat je vaak niet weet wanneer je de fles precies geopend hebt.

Ongeopend

Heb je een fles zonnebrand van vorig jaar nog niet geopend? Die kun je die deze zomer nog prima gebruiken. Ook in de winkels worden vaak nog voorraden van het jaar ervoor verkocht. Het is dan aan de verpakking vaak niet te zien of het een oude of nieuwe versie is.

Geopend

Heb je de fles van vorig jaar al wel gebruikt, dan is het middel waarschijnlijk ook nog goed. Uit tests blijkt dat zonnebrandmiddelen van het jaar ervoor nog prima bescherming bieden. 

Als het goed is smeer je zoveel zonnebrand dat je een fles niet langer dan 2 jaar achter elkaar gebruikt. Heb je vaak flessen over van het vorige jaar, of zelfs jaren ervoor? Dan smeer je waarschijnlijk te weinig. Als je echt heel weinig in de zon komt en weinig hoeft te smeren, kun je beter kleinere verpakkingen kopen. Er zijn van verschillende merken kleine verpakkingen te koop van bijvoorbeeld 100 of 50ml. 

Gooi zonnebrand weg als het vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden. Heb je het op de juiste manier gebruikt, genoeg en tijdig gesmeerd, maar ben je toch verbrand? Gooi het product dan ook weg.

 

2_bewaren-medicijnen-medicijnkastje-02

Hoe bewaar ik zonnebrand het best?

 • Bewaar zonnebrandmiddel gesloten in de schaduw.
 • Bewaar het middel niet in de auto, waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
 • Bewaar het zonnebrandmiddel thuis op kamertemperatuur. Dus niet in de koelkast.
 • Bewaar het middel op een donkere, niet vochtige plaats. Dus niet in de badkamer of in het raamkozijn.

4

Toch verbrand?

Je merkt pas dat je verbrand bent wanneer het te laat is: zo'n 8 tot 24 uur nadat je in de zon hebt gelegen. Wie ooit goed verbrand is geweest, zal de symptomen nooit meer vergeten:

 • je huid wordt rood en pijnlijk en gaat vervellen (afhankelijk van je huidtype);
 • oedeem (vochtophoping);
 • blaren;
 • koorts en koude rillingen.

Deze 'ontstekingsverschijnselen' zijn feitelijk een herstelmechanisme van de huid. Zonnebrand is een teken dat je huid aan meer ultraviolette straling is blootgesteld dan hij kan verdragen. Een dagje in de zon levert al gauw 5 x zoveel uv-straling op dan je huid in een dag aankan.

Lees wat je kunt doen als je toch verbrand bent

zonnebrand-verbrand-1200x800px

5

Voor- en nadelen van de zon

De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Hoewel zonnen de aanmaak van vitamine D stimuleert, is er ook een duidelijk verband tussen zonlicht en het ontstaan van huidkanker. Wat zijn de voor- en nadelen van zonlicht? 

6

Zonneallergie

Bij een zonneallergie reageert je huid overgevoelig op uv-straling van de zon. Dan kunnen rode, jeukende bultjes en blaasjes ontstaan.

Als je last hebt van een zonneallergie kun je het best de blootstelling aan de zon even helemaal vermijden. De allergie verdwijnt geleidelijk binnen enkele dagen. Als de allergie eenmaal verdwenen is, is de huid vaak extra gevoelig. Tien minuten in de zon kan dan al voldoende zijn om de uitslag terug te laten keren.

Laat de huid daarom langzamer aan de zon wennen dan voorheen. Gebruik ook een hogere beschermingsfactor, minimaal SPF 30.

7

Hoe bevalt je zonnebrand?

Help anderen met een review over jouw zonnebrand.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.
 

 • Ga naar het reviewformulier van zonnebrand.
 • Selecteer het merk en type van de zonnebrand waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
   
Review zonnebrand 1200X800