icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnebrandmiddelen bewaren

Zonnebrand gebruiken we doorgaans niet het hele jaar door. Hoe bewaar je zonnebrandmiddelen het best? En kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert zonnebrandBijgewerkt op:24 april 2023

Zonnebrandcreme-tube-water

Kan ik mijn zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Op vrijwel alle zonnebrandmiddelen staat dat ze tot 12 maanden na opening te gebruiken zijn. We zien in onze test heel soms 6 maanden als aanbeveling staan. Lastig is dat je vaak niet weet wanneer je de fles precies geopend hebt.

Ongeopend

Heb je een fles zonnebrand van vorig jaar nog niet geopend? Die kun je deze zomer nog prima gebruiken. Ook in de winkels worden vaak nog voorraden van het jaar ervoor verkocht. 

Geopend

Heb je de fles van vorig jaar al wel gebruikt, dan is het middel waarschijnlijk ook nog goed. Uit tests van de Belgische consumentenorganisatie blijkt dat zonnebrandmiddelen van het jaar ervoor nog prima bescherming bieden. 

Als het goed is smeer je zoveel zonnebrand dat je een fles niet langer dan 2 jaar achter elkaar gebruikt. Heb je vaak flessen over van het vorige jaar, of zelfs jaren ervoor? Als je echt heel weinig in de zon komt en weinig hoeft te smeren, kun je beter kleinere verpakkingen kopen. Er zijn van verschillende merken kleine verpakkingen te koop van bijvoorbeeld 100 of 50ml. 

Gooi zonnebrand weg als het vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden. Heb je het op de juiste manier gebruikt, genoeg en tijdig gesmeerd, maar ben je toch verbrand? Gooi het product dan ook weg.

Hoe bewaar ik zonnebrand het best?

  • Bewaar zonnebrandmiddel gesloten in de schaduw.
  • Bewaar het middel niet in de auto, waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
  • Bewaar het zonnebandmiddel thuis op kamertemperatuur. Dus niet in de koelkast.
  • Bewaar het middel op een donkere, niet vochtige plaats. Dus niet in de badkamer of in het raamkozijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.