Anoniem surfen met VPN
Gepubliceerd op:18 april 2024
Virtual Private Network (VPN)
Met VPN (Virtual Private Network) leg je een versleutelde ‘tunnel’ aan tussen je computer of telefoon en de computers (servers) van een VPN-aanbieder ergens op internet. De aanbieder geeft je een nieuw IP-adres. Iedere keer als je VPN inschakelt, kun je kiezen uit een land, zodat het voor de website die bezoekt lijkt alsof je in dat land bent.
Proton VPN Free
Gratis VPN-diensten zonder nadelen of beperkingen bestaan niet. Proton VPN Free is een gratis dienst die we al enige tijd aanraden vanwege de gunstige privacyvoorwaarden. Ook is er geen maandelijkse datalimiet en is de snelheid acceptabel. De bruikbaarheid van de app wordt beperkt doordat je geen specifiek land kunt kiezen.
Voordelen
- Je bent moeilijker te volgen: je internetverkeer is niet makkelijk naar jou herleidbaar. Zo kunnen onder meer providers, overheidsdiensten en advertentiebedrijven niet meer zien welke websites je bezoekt.
- Veilig internetten via openbare wifi: met VPN is je hele verbinding versleuteld zodat je veiliger via openbare wifi kunt internetten, al communiceren de meeste apps en websites tegenwoordig zelf al versleuteld (https). Een veilig alternatief voor VPN is het mobiele (4G of 5G) internet.
- Regionale blokkades omzeilen: diensten en websites voor streaming video of online-tv schermen hun content vaak af voor het buitenland. Met VPN kun je doen alsof je in hun land bent. Zo kun je bijvoorbeeld op vakantie buiten Europa naar de tv kijken. Met VPN kun je ook censuur omzeilen, bijvoorbeeld in China en Turkije.
Nadelen
- VPN is geen wondermiddel, want een IP-adres is niet de enige manier waarmee je online te volgen bent. Een goede adblocker blijft nodig. Bedenk dat je nog altijd kwetsbaar bent voor malware, fraude en de meeste hackpogingen.
- Je surft via een omweg, waardoor video streamen merkbaar langzamer kan gaan of haperen.
- Niet iedere VPN-aanbieder is even goed: kies je een willekeurige VPN-aanbieder, dan is het maar de vraag of je privacy erop vooruitgaat.
- De meeste VPN-toepassingen kosten geld. Gratis VPN-diensten kennen beperkingen.
Op de telefoon
- Ga naar de appstore en installeer de app ‘Proton VPN’.
- Start de app en maak een account aan: vul een e-mailadres in, typ de verificatiecode in die je ontvangt en maak een wachtwoord aan.
- Door op ‘Verbind’ te tikken, wordt de internetverbinding omgeleid via Proton. Zolang de omleiding actief is, zie je een sleuteltje boven in je schermpje.
- Standaard verbindt Proton je met de snelste server, waarschijnlijk een in Nederland. Door te tikken op ‘Server wijzigen’ springt de verbinding naar een ander land. Dat kunnen de Verenigde Staten, Japan, Roemenië en Polen zijn. Er is steeds een korte of lange wachttijd, een beperking van de gratis app. Wil je kunnen kiezen uit meer dan 90 landen, dan zul een abonnement moeten nemen.
- Proton werkt op de achtergrond. Je kunt de Proton-app sluiten, de browser starten en gewoon gaan internetten of e-mailen.
- Proton blijft actief totdat je in die app tikt op ‘Verbinding verbreken’.
Op de computer
- Ga naar de website van Proton VPN.
- Zoek in het vak met de betaalde abonnementen naar de onderstreepte regel ‘gratis inschrijven’. Klik erop. Vul je e-mailadres in. Proton bedenkt zelf een sterk wachtwoord, maar je kunt ook zelf een wachtwoord opgeven. Kopieer en bewaar het.
- Nu kun je Proton downloaden en installeren.
- Log in met je mailadres en wachtwoord.
- Met een druk op ‘Snel verbinden’ verbind je met de snelste beschikbare server – meestal een Nederlandse server.
- Klik linksboven op de 3 streepjes. Zet op het tabblad ‘Algemeen’ het schuifje achter ‘Starten bij het opstarten’ uit om de VPN niet iedere keer te gebruiken (er zijn ook nadelen aan).
- Uitloggen doe je door in het programma op ‘Verbinding verbreken’ te klikken.